NOVO: Jordi Punti - 'Žalosne životinje' (Mlinarec&Plavić, 2008.)

ponedjeljak , 16.06.2008.




Nova knjiga u izdanju Mlinarec&Plavić :

Jordi Punti - 'Žalosne životinje'


Zbirka kratkih priča 'Žalosne životinje (Animals tristos)' predstavlja neobični mozaik likova koji su žrtve krhkog ljubavnog ekvilibrija.
Baveći se tom sudbinskom ljudskom komedijom, priče precizno otkrivaju svakodnevne traume skrivene u odnosima žene i muškarca – nadu i ogorčenje, potresna sjećanja i pokušaje te metode da se pobijedi samoća...
Preciznim i svestranim proznim pismom Punti odijeva svoje likove u ironiju i nježnost da bi ih odmah zatim ogolio do kosti koristeći snagu svoje opservacije i zapažanja.
Lajtmotiv ili crvena nit svih priča jest starorimska svevremenska dijagnoza post coitum, animal triste, neograničena i posvemašnja žalost nakon vođenja ljubavi.
Odgovor na jednu takvu neospornu istinu pisac pronalazi u mogućnosti da se s time jednostavno šalimo, odnosno da se zbog toga smijemo.

O autoru
Jordi Punti (1967.), rođen u Barceloni, suvremeni je katalonski autor, prevoditelj i stalni suradnik kulturne rubrike španjolskih dnevnih novina El Pais, za koje piše i književnu kritiku.
Do sada je objavio dvije zbirke kratkih priča Pell d’armadillo, 1998. i Animals tristos, 2002., od kojih mu je druga bila nominirana za nagradu Booker 2003., a iste je godine zauzela treće mjesto na bestseler listi svih djela objavljenih na hispanoameričkom kulturnom području. Prema knjizi snimljen je i film.
Kao diplomirani romanist s francuskog na španjolski prevodio je i djela Daniela Pennaca, i Amelie Nothomb.




<< Arhiva >>