NOVO : Pierre Peju - 'Mala kartuzijanka' (Fraktura, 2008.)

srijeda , 11.06.2008.

Pierre Péju
'Mala kartuzijanka'

izd. Fraktura
Roman prevela s francuskoga Sanja Beslać
Broj stranica: 192
Uvez: tvrdi s ovitkom
Visina: 205 mm
Naslov izvornika: La petite Chartreuse
Cijena: 139,00 kn

Riječ izdavača


U jedno hladno, kišno kasnojesensko predvečerje na širokoj aveniji u malome francuskom gradu okruženom alpskim masivom knjižar Étienne Vollard svojim kombijem pregazi djevojčicu. U bolnici upoznaje Théresu, njezinu otuđenu majku, koja sanja o bijegu i životu bez obveza. Vollard počinje svakodnevno posjećivati djevojčicu Evu i uz uzglavlje joj priča priče iz knjiga, jedine koje kao knjiški čovjek zna.
'Mala kartuzijanka' francuskoga filozofa, esejista i pisca Pierrea Péjua čudesna je priča o očinskoj ljubavi, nadi, očaju i mitskoj snazi pripovijedanja. To je tužan roman o vezi triju bića koja nemaju nikoga osim sebe: ženi koja nije željela biti majka, djevojčici koja nije doživjela roditeljsku ljubav i knjižaru zatočenom u svijetu knjiga.
'Mala kartuzijanka' jedno je od onih djela koja kroz običnu, gotovo svakodnevnu priču uspijevaju ostvariti veličanstvenu pripovjednu sagu dostojnu najvećih romanopisaca dvadesetoga stoljeća.

Roman za sve koji žive za književnost.
Le Monde

Predivan tekst o samoći, ljubavi prema knjigama i neostvarivoj ljubavi među ljudima.
Der Standard

Ne prelazeći finu crtu između dubo­koumnosti i pretencioznosti, Péju je u svoj roman utkao mnoge tekstove, od molitvi do Becketta i Borgesa, a njegov tekst nimalo ne zaostaje za njihovima.
The Independent

Potresan i veličanstven roman - o tome kako se ocean književnosti razbija o tišinu djetinjstva.
Le Nouvel Observateur

*****

Pierre Péju, rođen 1946., docent je filozofije, esejist i autor niza biografija, među kojima se ističu one o Tiecku, Chamissou i Bonaventuri. 'Mala kartuzijanka' njegov je romaneskni prvijenac, kojim je postigao senzacionalan uspjeh. Preveden je na četrnaest jezika, samo u Francuskoj prodan u više od 300 tisuća primjeraka, a prema njemu je snimljen i istoimeni film. Njegov roman 'Le Rire de l’ogre' osvojio je 2005. uglednu knjižarsku nagradu Le Prix du Roman Fnac



Besplatno poglavlje iz romana ovdje


<< Arhiva >>