PROMOCIJA romana 'Okrug Sinistra' Adama Bodora

nedjelja , 01.06.2008.





Jedan od najuglednijih gostiju ovogodišnjega Festivala europske kratke priče je mađarski autor Adam Bodor.
Njegov odličan roman 'Okrug Sinistra' zagrebački je Meandar objavio prije nekoliko godina a bit će predstavljen prvog dana Festivala, u ponedjeljak 2. lipnja u 19 sati u Profil Megastoreu, Bogovićeva 7.
U predstavljanju će sudjelovati:
Adam Bodor, Istvan Ladanyi, Branko Čegec i Roman Simić Bodrožić.
Simultani prijevod: Ksenija Detoni.

Hrvatska kritika o romanu 'Okrug Sinistra' :

Galerija likova je neopisiva i nezaboravna (identični albino blizanci istoga imena , sladostrasna švelja, ludi meteorolog, doktor medvjedar itd.), opisi prirode zapanjujući, siromaštvo i bijeda svakodnevice uvjerljivi do boli.
Možda vam se jave i snomorice nakon čitanja ovog neobičnog niza priča. Valja upozoriti kako zlo uvijek poprima nove maske/oblike i zato je Bodorovo djelo istančano upozorenje, grozomorno u svojoj metaforičnosti i grotesknosti,autentično u iskustvenim matricama, doima se poput kakva golema znaka s uskličnikom o općoj opasnosti od svake apsolutističke vlasti koja dokida elementarne zone opstanka slobodnog ljudskog bića.

Jadranka Pintarić

Adam Bodor je pisac koji zaokuplja i oduševljava raskošnim jezičnim umijećem, „čudačkim“ dijalozima i maštom, vrhunac njegovog spisateljskog rada na romanu „Okrug Sinistra“ uočljiv je u momentima kada fantastičnim, čarobnjačkim potezima uspijeva održavati balans između atmosfere realnog i iracionalnog- kada vam nije jasno gdje se kao čitatelj zapravo nalazite, u kojem od ta dva svijeta, jer vas Bodorov tekst vuče da neprimjetno klizite iz jednoga u drugi.
Tatjana Gromača





<< Arhiva >>