Kandidati za književnu nagradu 'Meša Selimović'

subota , 24.05.2008.






Organizacijski odbor Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis", koji će ove godine biti održani od 4. do 7. rujna u Tuzli, objavio je na posljednjoj sjednici odluke selektora iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji su kandidirali najbolje romane iz 2007. godine za prestižnu književnu nagradu "Meša Selimović".

Selektor Tvrtko Kulenović iz BiH nominirao je romane - Josip Mlakić "Tragom zmijske košuljice" (V.B.Z., Zagreb), Jasna Šamić "Carstvo sjenke" (Zoro, Sarajevo), Emsura Hamzić Sladoje "Jabana" (Narodna knjiga, Beograd - Bosanska riječ, Tuzla), Hazim Akmadžić "Gazi Isa-beg" (nezavisno izdanje, Sarajevo), saopćeno je iz Organizacionog odbora susreta.

Selektorica Tatjana Rosić iz Srbije nominirala je romane - Mirjana Đurđević "Čuvari svetinje" (Agora, Zrenjanin), Igor Marojević "Šnit" (Laguna, Beograd), David Albahari "Ludvig" (Stubovi kulture, Beograd), Dragan Velikić "Ruski prozor" (Stubovi kulture, Beograd) te Uglješa Šajtinac "Vok on! manifest razdraganosti" (Narodna knjiga, Beograd).

Za područje Crne Gore selektor Andrej Nikolaidis odabrao je dva romana koji će biti u izboru za nagradu "Meša Selimović" - Mirko Kovač "Grad u zrcalu" (Fraktura) i Olivera Kujundžić "Zaboravljena zemlja" (OKF Cetinje).

Zvonko Kovač, selektor za Hrvatsku nominirao je pet romana, među kojima je roman Josipa Mlakića, koga je odabrao i selektor iz BiH, te roman Mirka Kovača koga je nominirao selektor iz Crne Gore. Pored ovih romana u izbor su ušli i Sibila Petlevski "Moj Antonio Diavolo" (Fraktura, Zaprešić), Dalibor Šimpraga "Anastasia" (Durieux) te Nikola Petković "Uspavanka za mrtve" (Profil International, Zagreb).

Prema pravilima, uži izbor od pet romana do kraja kolovoza odabrat će žiri u sastavu Robert Hodel, Andrew Wachtel, Davor Beganović, Semezdin Mehmedinović i Mile Stojić.

Najbolji roman za 2007. godinu bit će proglašen na ceremoniji zatvaranja Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis", koja će biti upriličena u Tuzli 6. rujna.

Nagrađeni autor dobit će nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman, statuu mastionicu i pero, te novčanu nagradu koja bi ove godine trebala iznositi 10.000 KM.

Dosadašnji dobitnici nagrade 'Meša Selimović':

2002. - Marinko Koščec, 'Netko drugi' (Hrvatska)
2003. - Irfan Horozović, 'Shakespeare u Dar es Salaamu' (BiH)
2004. - Ivica Đikić, 'Cirkus Columbia' (Hrvatska)
2005. - Ognjen Spahić, 'Hansenova djeca' (Crna Gora)
2006. - Sanja Domazet, 'Ko plače' (Srbija
)



Izvor : Knjizevnost.org


<< Arhiva >>