Nedjeljko Fabrio i Mirko Kovač dobitnici 'Nagrade Vladimir Nazor'

četvrtak , 22.05.2008.




Odluke o dobitnicima "Nagrade Vladimir Nazor" za 2007. za životno djelo i godišnje nagrade jučer je donio Odbor Nagrade s akademikom Milanom Mogušem na čelu, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

"Nagradu Vladimir Nazor" za životno djelo na području književnosti dobio je književnik Nedjeljko Fabrio, na području glazbe baletni prvak Damir Novak, likovne i primijenjene umjetnosti akademski kipar Dušan Džamonja, na području filmske umjetnosti skladatelj Arsen Dedić, kazališne umjetnosti redatelj Georgij Paro te arhitekture i urbanizma arhitekt Ante Vulin

Godišnju nagradu na području književnosti dobio je književnik Mirko Kovač za roman "Grad u zrcalu", na području glazbe pijanistica Martina Filjak za izvedbe 1. koncerta za klavir i orkestar J. Brahmsa te Koncerta za klavir i orkestar Milka Kelemena.

Na području likovne i primijenjene umjetnosti godišnju nagradu je dobio akademski slikar Munir Vejzović za izložbe u Galeriji Kula i Palači Milesi u Splitu, na području filmske umjetnosti redatelj i scenarist Ognjen Sviličić za igrani film "Armin", kazališne umjetnosti Boris Svrtan za dramatizaciju romana "Metastaze" Ive Balenovića te za režiju i scenografiju predstave u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu.

Na području arhitekture i urbanizma godišnju nagradu su dobili arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić / Studio UP za projekt zgrade Gimnazije i Sportske dvorane u Koprivnici.

"Nagrade Vladimir Nazor" uručit će se dobitnicima na obljetnicu smrti Vladimir Nazora, 19. lipnja, na prigodnoj svečanosti u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva.



<< Arhiva >>