NOVO: Elmore Leonard - 'Kaubojske priče : U 3:10 za Yumu i druge priče sa Divljeg zapada' (Šareni dućan, 2008.)

srijeda , 21.05.2008.


Elmore Leonard:
'Kaubojske priče : U 3:10 za Yumu i druge priče sa Divljeg zapada'

izd. Šareni dućan
prijevod: Miodrag Maričić
317 str. , meki uvez
cijena: 89,00 kn

Riječ izdavača


Vestern na papiru nikada nije umro - ta, pogledajte samo naše kioske, nakrcane tzv. kaubojskom pulp literaturom koja je ponosno preživjela nestanak "Ninje", "Hejzija" i "Luna kralja ponoći". A kaubojci na filmu? Unatoč nemirnom, ali uvijek uzbudljivom jahanju kroz povijest, uvijek su se vraćali čak i onda kada bi ih svi otpisali - bilo da su špageti eksploatacije zamijenile retro domoljublje Johna Waynea, bilo da su novodobne retro revizije nagrizle mit o poštenom revolverašu koji odlazi u zalazak sunca...
Poznato je da je Tarantino kao tinejdžer zaluđen pisanjem Elmorea Leonarda ukrao njegov roman "The Switch" iz knjižare, ne bi li ga uhvatili i kaznili... Puno godina kasnije snimio je "Jackie Brown" prema Leonardovom romanu "Rum-punč". Tarantino je pošteno platio i prava za adaptacije čak pet različitih Elmoreovih romana, a u toj hrpici naslova su njegove tipične priče o lopovluku, gangsterima, prevarantima, lakim ženama i teškim poslovima, pa sve do dobrih starih kaubojaca.

Leonard ne samo da je "znao pisati", već je na njima i započeo svoju karijeru u svijetu slova, još tamo sredinom 20. stoljeća. Takva je i knjiga koju držite u rukama: prva zbirka legendarnih Leonardovih kaubojskih priča prevedena na hrvatski jezik. Zato, ugasite TV i mobitel, ohladite kompjuter i udobno se zavalite negdje gdje vam neće smetati zvukovi automobila. I krenite na putovanje Divljim zapadom... (iz pogovora Velimira Grgića)

***

Punim imenom Elmore John Leonard, Jr., pisac je kriminalističkih romana poznat po realističnim dijalozima. Diplomirao je filozofiju na Sveučilištu Detroit 1950. Pisao je scenarije za reklame i obrazovne filmove, westerne i kratke priče. Prešao je na pisanje kriminalističkih romana 1969., objavivši «The Big Bounce».
Napisao je tridesetak romana i scenarija po kojima je snimljeno desetak filmova, a za svoj rad pokupio je sve moguće žanrovske nagrade, neke i više puta.
Nevjerojatna maštovitost, narativna energija, nabrijani dijalozi i majstorski orkestrirana poglavlja, maestralnom su Dutchu, kako ga zovu prijatelji, osigurali kultni status među poklonicima krimića.



Izvor : Moderna Vremena Info

<< Arhiva >>