NOVO : Hrvoje Šalković - 'Oko cucka pa na mala vrata' (Profil, 2008.)

četvrtak , 08.05.2008.


Hrvoje Šalković
'Oko cucka pa na mala vrata'

roman
Profil International
222 str. , meki uvez
cijena: 119,00 kn

Riječ izdavača



Radnja novog romana Hrvoja Šalkovića događa se u Zagrebu, u kojem skupina prijatelja planira pljačku banke. Za razliku od romana «Zec na mjesecu» u kojem su protagonisti pripadnici srednje-visokog gradskog sloja, likovi novog romana stoje jednu stepenicu niže. Riječ je o pametnim mladim luzerima, čija je sudbina dobrano uvjetovana načinom na koji su odrasli.

U idejnom smislu okosnicu romana čini problem zlostavljanja i zanemarivanja djece u obitelji, a u fabularnom smislu priču nosi već spomenuta pljačka banke, te ljubavna veza na daljinu. Roman je pisan u dahu, u dobro poznatom Šalkovićevu tonu i izričaju, s mješavinom vrlo duhovitih i izuzetno emotivnih dijelova.
I dok su Šalkovićevi prethodni romani pisani u "duru" i uvelike podsjećaju na engleski novi val, s Hornbyjem na čelu, «Oko cucka, pa na mala vrata» ne sliči previše na «Notting Hill», «Četiri vjenčanja i sprovod», «Zapravo ljubav» i sve ostale romane koji se uspoređuju s Šalkovićevim prijašnjim radovima. U nekim je dijelovima teži, melankoličniji, emotivniji... ali opet, u nekim je dijelovima i duhovitiji.
Možda i više nego u bilo kojem svome prethodnom djelu, Šalković u "Cucku" uspijeva čitatelja uhvatiti na udicu "akcije", ali samo da bi mu ispričao puno ozbiljniju i nimalo laganu priču - onu zbog koje je ovaj roman o urbanim autsajderima zapravo i napisan.

"Oko cucka pa na mala vrata" donosi sve ono na sto nas je Šalković navikao: puno humora, akcije, živopisnih likova i onu dozu srca zbog koje sve navedeno ima tako dobar okus. U svakom slučaju, Šalković je malčice promijenio kurs.



Izvor : Moderna Vremena Info


<< Arhiva >>