Izašao novi 'Quorum'

četvrtak , 29.11.2007.




Nakon promjene nakladnika i u proširenom redakcijskom sastavu objavljen je novi broj časopisa 'Quorum'.

Kao izdavač aktualnog, prvog broja za 2007. godinu potpisan je Centar za knjigu, a osim glavnog urednika Miroslava Mićanovića, novu redakciju čine izvršni urednik Slađan Lipovec, Luka Bekavac, Maša Grdešić, Ivan Kapec, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Zoran Roško, Damir Šodan i Vladimir Končar, koji je novi 'Quorum' redizajnirao i podario mu novi vizualni identitet.

Novi broj i sadržajno slijedi bogatu tradiciju koju časopis ima, istodobno otvarajući prostore za nove teme i nova autorska i urednička viđenja, nastojeći na hrvatsku književnu scenu unijeti aktualnosti iz područja književne i kulturalne teorije, donoseći prijevode novih radova autora koji su domaćoj čitateljskoj publici već poznati, ali i onih koji tek u 'Quorumu' prvi put progovaraju hrvatski.
Kao časopis koji sustavno želi pokrivati domaću književnu scenu, novi 'Quorum' otkriva i objavljuje radove autora koji stupaju na književnu pozornicu s već poznatim i priznatim i nagrađivanim autorima.

U ovom broju čitatelje očekuje temat o Vladi Buliću, s autorovim tekstom o vlastitoj poetici i procesima pisanja te novim pričama, uz kritički osvrt Marka Pogačara na Bulićeve ranije radove.
Od domaće poezije tu su tekstovi Ivana Rafaja, Ane Anić i Damira Šodana, a u prijevodima Ede Fičora i Miloša Đurđevića 'Quorum' objavljuje poeziju Tomaža Šalamuna i Jamieja McKendricka.
Čitateljima su ponuđene nove priče Nenada Stipanića, Morin Kudić i Vedrana Premuža, a Zoran Roško predstavlja Dodie Bellamy, američku autoricu iznimno zanimljiva i provokativna iskaza. Na granicama su proznog, poetskog i esejističkog čitanja i učitavanja novi tekstovi Branislava Oblučara, Leonardo Kovačević priredio je teorijski blok Tijelo i pismo, a na kraju čitatelji mogu zaviriti i u djevojačke sobe kroz kulturalnoteorijsku prizmu Maše Grdešić.

'Quorum' možete kupiti u knjižari Meandar u Kaptol centru, a od idućeg tjedna i u svim većim knjižarama.



Izvor : Tportal

<< Arhiva >>