NOVO : Susan Sontag - 'O fotografiji' (Naklada Eos, 2007.)

srijeda , 14.11.2007.



Naklada Eos objavila je hrvatski prijevod knjige 'O fotografiji' Susan Sontag. Knjiga, koja se sastoji od šest eseja i antologije citata, prvi puta je izdana 1977. godine.

'Sve je započelo jednim esejom – o nekim pitanjima, estetskim i moralnim, nametnutima sveprisutnošću fotografiranih slika ali, što sam više razmišljala o tome što su fotografije, to su one postajale složenije i davale više za naslutit. Tako je iz jednog eseja nastao drugi, a iz tog drugog (na moje čuđenje) još jedan, i tako dalje – niz eseja, o značenju i razvoju fotografija – sve dok nisam otišla dovoljno daleko da se argument koji sam skicirala u prvome, a obrazlagala i udaljavala se od njega u sljedećim esejima, mogao sažeti i proširiti na teoretski način te završiti.'
Susan Sontag, 1977.

Susan Sontag je sebe nazivala 'opijenim estetom', 'opsjednutim moralistom' i 'revnim pristašom ozbiljnosti'. Sa 17 godina udaje se za Philipa Rieffa, svog profesora psihologije i sociologije. S njim objavljuje studiju o utjecaju Sigmunda Freuda na modernu kulturu. Od 1970. godine živjela je sa fotografkinjom Annie Leibovitz.
Eseji 'O fotografiji' donose joj svjetsku slavu, a kod intelektualca kultni status.
1993. u okupiranom Sarajevu režira predstavu 'U očekivanju Godota'.



Izvor : Culturenet.hr

<< Arhiva >>