Nagrada 'K.Š.Gjalski' Sanji Lovrenčić

petak , 19.10.2007.



Sanja Lovrenčić dobitnica je ovogodišnje Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za djelo "U potrazi za Ivanom" u nakladi Autorske kuće iz Zagreba, objavljeno je jučer na konferenciji za novinare u zabočkom dvorcu Gjalski.

"U potrazi za Ivanom" knjiga je pisana vješto i dopadljivo. Iako se o životu i djelu Ivane Brlić Mažuranić podosta zna, Sanja Lovrenčić odlučila se za vrlo zahtjevan pristup. Naime, njoj je pošlo za rukom ono najteže: pisati uvjerljivo i jednostavno", istaknuo je predsjednik prosudbenog povjerenstva za dodjelu ove prestiže nagrade, Antun Pavešković.

Napomenuo je i da je autorica romana, izabranog među 53 prozna djela pristigla na natječaj, od početka odabrala moderan glas, blizak suvremenoj publici i usprkos povijesnoj temi, neopterećen historicizmom.

"Ponudivši umjesto uobičajenoga biografskog romana potragu za autentičnom Ivanom Brlić Mažuranić, autorica je na maestralan način iskoristila biografski i autobigrafski diskurs, ostavljajući hrvatskoj književnosti djelo diskretnih i istodobno snažnih poruka", zaključio je Pavešković.

Književna nagrada K. Š. Gjalski dodjeljuje su u sklopu tradicionalne kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, koja se svečano otvara u ponedjeljak izložbom "Supermen" Jadranke Končić u dvorani Elektre, nastavlja se nizom kulturnih događanja i zatvara 27. listopada svečanošću dodjele Književne nagrade u zabočkoj osnovnoj školi.

Više ovdje


<< Arhiva >>