Nova Jergovićeva knjiga objavljena u BiH, hrvatskog izdanja neće biti

subota , 29.09.2007.





Vesna Laušić na Booksinom portalu predstavlja novu knjigu Miljenka Jergovića objavljenu u BiH, a koja neće doživjeti svoje hrvatsko izdanje.

"Glavni (anti)junak te dvjestostranične novele, koju se mirne duše može zvati i romanom, sarajevski je Hrvat koji se, nakon što je veći dio svoga života proveo u Zagrebu, vraća u rodni grad. Priča počinje u Zagrebu, a završava u Sarajevu; međutim, njezin značajan dio događa se na putovanju između ta dva grada, u bespućima bosanske (sjeverne) unutrašnjosti, kao i u bespućima sjećanja profesora povijesti Karla Aduma. 'Freelander', koji nosi ime modela automobila Land Rover, druga je u najavljenom nizu Jergovićevih knjiga 'o ljudima i autima', započetom prije četiri godine Buickom Riverom. I u ovoj knjizi, kao i u Buicku, automobil nije samo sredstvo ubrzanog transportiranja nego i štošta drugo: predmet obožavanja i postvarivanja želja i mogućnosti (iz prošlosti), svojevrsno suvremeno (individualističko) Zlatno tele, emocionalna štaka i drugi dom - freudovci bi rekli pokušaj povratka u majčinu utrobu", piše Vesna Laušić.

Cijeli tekst ovdje

*******

Beogradska Politika donosi tekst Svetlane Tomić u kojemu ona kritizira rad žirija koji je Jergoviću dodijelio nagradu 'Meša Selimović' za roman 'Ruta Tannenebaum'
.

Vidi ovdje



<< Arhiva >>