Jergović dobio 'Mešu'

ponedjeljak , 10.09.2007.



Hrvatski književnik Miljenko Jergović jednoglasnom odlukom žirija 7. književnih susreta Cum grano salis u Tuzli proglašen je dobitnikom nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2006. na području bivše zemlje.

Jergović je nagrađen za roman Ruta Tannenbaum, a nagradu za najbolji roman objavljen u 2006. godini na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore uručio mu je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na završnoj svečanosti održanoj u narodnom kazalištu u Tuzli.

"Mislim da je nagrada Meša Selimović najknjiževnija književna nagrada na prostoru bivše Jugoslavije. A najknjiževnija književna nagrada je zbog toga jer ne postavlja sebe u okvire državnih granica, nego postavlja sebe u okviru međusobno razumljivih jezika. To je jedina takva nagrada, i to je zapravo tako velika i važna stvar. To Tuzlu čini središtem, neću reći književnog života, nego svijesti o književnosti južnih Slavena", rekao je Jergović nakon uručenja nagrade prema priopćenju organizatora, Bosanske medijske grupe (BMG) Tuzla.

U užem izboru za nagradu bilo je pet romana, 'Elijahova stolica' Igora Štiksa, 'Sin' Andreja Nikolaidisa, 'Komo' Srđana Valjarevića, 'Psi i klaunovi' Josipa Mlakića i spomenuti nagrađeni roman Miljenka Jergovića.



Izvor : Net.hr

<< Arhiva >>