NOVO: Carlos Fuentes - 'Aura i druge pripovijesti' (Profil, 2006.)

utorak , 21.11.2006.


Carlos Fuentes
'Aura i druge pripovijesti'
izd. Profil
Format: 14,5 x 19,5 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 356
Cijena: 130 kuna

Riječ izdavača


Knjiga obuhvaća tri pripovijesti meksičkog pisca Carlosa Fuentesa dobro poznatog hrvatskoj publici. Pripovijesti koje su nastajale u manjim ili većim vremenskim razmacima Fuentes je naknadno uvrstio u pripovjedni ciklus 'Zlo vremena'. Prvi put objavljene zajedno u ovom izdanju ti biseri fantastične proze pokazuju neke od konstanti pripovjednih svjetova pisca koji je već dulje vremena jedan od kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.
'Aura' (1962) je u cijelosti ispripovijedana u 2. licu jednine što je poluhipnotičko sredstvo kojim se izjednačuju čitatelj i protagonist, Felipe Montero, koji proživljava neobjašnjivo iskustvo u jednoj staroj kući u središtu Ciudad de Méxica. U ovim pričama Fuentes provlači kao Arijadninu nit niz tema poput reinkarnacije, inicijacije u misterij osobnosti i vremena, pa objavljivanje priča u jednom tomu uspostavlja i intertekstualni dijalog među njima ukazajući na različite miteme Fuentesova fantastičnog pripovjednog opusa. Kako je riječ o piscu koji je u generaciji hrvatskih “fantastičara” interioriziran, a moglo bi se reći i ugrađen kao konstitutivni element u njihovu poetiku, vjerujemo da će objavljivanje ove knjige naići na recepciju primjerenu važnosti ovoga pisca i njegova djela te domaćem interesu za fantastičnu prozu.


Carlos Fuentes rođen je 1929. u Ciudad de Mexicu. Studirao je pravo u Meksiku I Čileu te političke znanosti u Ženevi. Ostvario je uspješnu diplomatsku karijeru. Objavio je niz knjiga eseja, priča i dramskih tesktova, ali je najpoznatiji po svojim romanima koji su mu donijeli svjetsku slavu. Erudit, izvanredan poznavatelj suvremenih tehnika naracije, u svojim romanima virtuozno komibinira razne pripovjedne metode baveći se različitim geografskim prostorima I razdobljima civilizacije. Knjige sum u zasićene simbolima i mitovima, vrlo često prožete elementima fantastike. Zanima ga osobito područje erotizma. Najvažniji romani su mu Smrt Artemija Cruza, 1962., Promjena kože, 1967., Sveto područje, 1967., Rođendan, 1969., Terra nostra, 1975., Hidrina glava, 1978., Daleka obitelj, 1980., Stari gringo, 1985., Diana ili boginja koja lovi sama, 1994., Godine s Laurom Diaz, 1999.



<< Arhiva >>