NOVO : Niccolo Ammaniti: "Pokupit ću te i odvesti" (AGM, 2006.)

petak , 20.10.2006.



Niccolo Ammaniti: "Pokupit ću te i odvesti"
izd. AGM
prevela: Snježana Husić

Riječ izdavača


Ischiano Scalo mjestašce je uz more iz kojega se more ne vidi. Turisti ga zaobilaze, za razliku od nepreglednih rojeva komaraca. U Ischianu odrastaju Pietro i Gloria. Ona je kći direktora banke, on je sin problematičnog pastira. Ona je lijepa, sigurna u sebe i pomalo bahata, on je sramežljiv, neodlučan, sanjar. Pa ipak, spaja ih osjećaj tako neobično nalik na ljubav. Nakon mnogo godina u Ischiano Scalo vraća se Graziano Biglia, ocvali plejboj. Tamo upozna profesoricu Floru Palmieri, osamljenu i tajanstvenu ženu s kojom se nitko iz mjesta ne druži. Oko ta dva čudna para Ammaniti plete mrežu bizarnih likova: mahnitih podvornika i proračunatih plesačica, heavy-metal pastira i paklenih policajaca, bešćutnih pedagoga i osjećajnih prostitutki - a svi su oni u potrazi za srećom, uvijek nedohvatljivom. Komedija se pretvara u košmar, smijeh u užas, strast u dramu koja ne donosi iskupljenje.

Niccolo Ammaniti (Rim, 1966) zamalo je diplomirao biologiju, a onda je ipak radije napisao roman Škrge (1994) i započeo zvjezdanu literarnu karijeru, koja ga je dovela do statusa najinovativnijeg klasika suvremene talijanske proze. Slavu u domovini stekao je zbirkom priča Blato (1996), potvrdio je romanom Pokupit ću te i odvesti (1999), a svjetsku popularnost donio mu je roman Ja se ne bojim (2001), prema kojemu je snimljen jednako uspješan film. Nakon što je 2004. objavio zbirku stripova i filmskih story-boarda Pomalo boli, s nestrpljenjem se iščekuje izlazak novog Ammanitijevog romana, pod radnim naslovom Minus 273.

AGM je 2003. objavio Ja se ne bojim i 2005. Blato.

"U ovom romanu užitak u pripovjednoj tvorbi odnosi pobjedu nad užasom ispripovjedane tvari."
La Stampa

"Roman koji čitatelja vodi najboljim teritorijima fikcije; komičan, nježan, Ammaniti je opet dao lekciju iz vještine i entuzijazma pripovijedanja."
Le Monde


<< Arhiva >>