8 finalista natječaja VBZ-a i Večernjeg lista za neobjavljeni roman

subota , 14.10.2006.



Večernji list prvi je objavio kojih je osam rukopisa ušlo u finale izbora za najbolji roman godine VBZ-a i Večernjeg lista.
Od stotinjak rukopisa žiri je izabrao “Knjigu troškova”, “Vertigo”, “Bdjenje”, “Ovdje fali ženska ruka”, “Sretovo”, “Iaderu”, “Nesanicu” i “Pravi se da ovo nisi vidio”.

Rukopisi su poslani pod šiframa Alambrista, Entre nous, Ishar, jcG72c, Latyrka, Levant, Nesanica i Specimen. Dodjela nagrade vrijedne 100.000 kuna je na Interliberu.
Predsjednik žirija Miljenko Jergović ističe da su se štokavci počeli odmicati od ratnih tema. “Uočljiv je trend povratka u osamdesete godine prošlog stoljeća, te pokušaja rekonstrukcije vremena koje je prethodilo krvavim devedesetim. Rjeđi su pokušaji pronalaženja korijena nastupajućeg konflikta, a češće se radi o nostalgičnim evokacijama i pokušajima da se to vrijeme prikaže kao neka vrsta belle epoque, zlatnoga i bezbrižnog doba općih socijalističkih djetinjstava” veli Jergović. Dosta je onih koji uporno iz godine u godinu šalju iste rukopise i ne mijenjaju ni zarez u tekstu.

Autor: Denis Derk, Večernji list




<< Arhiva >>