Iz tiska izašao Leksikon Yu mitologije

srijeda , 28.07.2004.


Leksikon Yu mitologije projekt je koji su još 1989. godine osmislili Dubravka Ugrešić, Dejan Kršić i Ivan Molek, ovih je dana ugledao svjetlo dana u ukoričenom izdanju.

Knjiga se sastoji od gotovo pet stotina stranica ilustriranih mnoštvom fotografija, sa više od tisuću abecednim redom izloženih pojmova koje potpisuje velik broj suradnika, a zajedničkim su je snagama objavili beogradski Rende i zagrebački Postscriptum.

Leksikon u svojih oko tisuću natuknica nudi neku vrstu etnologije svakodnevnog života u Jugoslaviji, a preferira fluidna i razigrana osobna sjećanja autora pojedinih natuknica.
Tako su se među ad hoc leksikografima, uz imena koja i sama predstavljaju leksikonske jedinice u pojedinim kulturama (Filip David, Mihajlo Pantić, Dušan Makavejev...), našli i manje poznati autori koji su svojim stilom dali pečat Leksikonu (Mileta Prodanović, Dejan Novačić, Vatroslav Sekulić, Sandra Antolić, Đorđe Matić...), sve do anonimnih potpisnika pojedinih natuknica.

Leksikon također sadrži osvrte i na takozvane povijesne ličnosti (Tito, Moša Pijade, Jovanka Broz...), ali i oni su pisani iz idiosinkratičkog ugla pojedinog autora, posve su poosobljeni i često ironični.

''Međutim, prava je vrijednost Leksikona '', piše Rade Dragojević u Glasu Slavonije, ''upravo u njegovoj pop-kulturnoj dimenziji, u abecedariju ikona jugoslavenske popularne kulture.Bit će sigurno i onih koje bi mogla zasmetati jedna podzemna dimenzija Leksikona. Naime, on je i svojevrsna knjiga užitaka, popis onih stvari kojima smo svi mi, neki to žele, a neki ne žele priznati, prilazili drage volje i dobrog raspoloženja, pa su i sjećanja intonirana na krajnje benevolentan način.''

U nastavku vam iz Leksikona YU mitologije prenosim ironičnu natuknicu o Josipu Brozu Titu :

Akcioni heroj Dedijerovih "Priloga" . Tito je rođen u Kumrovcu, posle čega je skuvao glavu od svinje da nahrani braću i sestre i slomio korito na sanjkanju. Zatim je otišao na zanat u Sisak i odatle na Istočni front gde su ga Čerkezi proboli kopljem, te ja pao u rusko zarobljeništvo i oženio se Pelagijom. Nakon toga se zapošljava u Kominterni i ubrzo postaje generalni sekretar KPJ, zbog čega neko vreme leži u Lepoglavi gde priznaje samo sud svoje partije. Po izlasku iz zatvora podiže ustanak i revoluciju, stvara AVNOJ i oslobađa zemlju od okupatora i domaćih izdajnika. Posle rata kaže Staljinu "ne", hapsi Đidu i pije viski s Čerčilom. Ženi se Jovankom, svira klavir, lovi medvede i pokreće Nesvrstane. Putuje plavim vozom i "Galebom". Ima belo odelo, rukavice, prsten i roleks. Voli čivas, štrukle, mlinceke s picekom, omladince i, naročito, omladinke. Poseduje dobru kolekciju vina koje na Brionima pije sa svojim kaskaderom Ričardom Bartonom. U starosti lično odlazi na Kubu po svoje sledovanje cigara, usput kinji Fidela i u povratku preskače Kineski zid.
Tito je umro u Ljubljani i, nakon kraćeg zadržavanja u Zagrebu, sahranjen je u Beogradu. Pošto je bio diktator, nikome nije bilo žao što je umro. Ni na sahranu mu niko nije došao. Pogotovo ne iz sveta. Ono na tv-u je montirano, a očevici lažu.


<< Arhiva >>