Edicija biografija znamenitih Hrvata, u izdanju Vuković i Runjić

ponedjeljak , 12.07.2004.

Zagrebačka nakladnička kuća Vuković i Runjić do sada je prvenstveno bila poznata po odličnom izboru inozemnih beletrističkih naslova (Rushdie, Tournier, Llosa, Murakami...). Katalog svojih izdanja odlučili su proširiti edicijom Biografije, u kojoj kane objavljivati životopise znamenitih Hrvata koje će pisati domaći publicisti i književnici.
Tako će u prvom kolu edicije objaviti biografiju A.G.Matoša koju piše Zdravko Zima, biografiju Ive Andrića napisati će Miljenko Jergović, životopis Marije Jurić Zagorke upravo dovršava Julijana Matanović, a biografiju Franje Tuđmana piše Davor Butković.

Knjiga koja otvara rečenu ediciju je biografija Miljenka Smoje koju je napisao splitski novinar Ivica Ivanišević, i knjiga bi se već za par tjedana trebala naći u knjižarama.

Urednica edicije i suvlasnica izdavačke kuće Vuković i Runjić Milana Vuković Runjić u subotnjem (10.07.) Novom listu naglašava kako je Smoje bio jedno od prvih imena koje im je palo na pamet kada su razmišljali o novoj biblioteci. "Ne samo zato što je Smoje jedinstven autor, već i zato što nas je brinulo što se o njemu tako malo pisalo i govorilo u razdoblju nakon njegove smrti. Žalosno je što se o Smoji do sada nije ispisalo more literature, znanstvenih radova, što se njegov rad ne izučava po fakultetima".

Milana je vrlo zadovoljna Ivaniševićevim tekstom i tvrdi kako je “ iz njega doznala na koji su način nastajali Smojini tekstovi, koliko je pritom pušio, beštimao i obilazio konobe, premda nikada nije bogzna koliko jeo. Osobito je živo Ivanišević opisao Smojino djetinjstvo o kojem nisam mnogo znala, te Split mladoga Smoje, koji, bez obzira na životne teškoće, zaista budi nostalgiju. “

Milanu osobito veseli što se Ivanišević nije libio istražiti svaki zakutak Smojina života, razgovarati s njegovom suprugom, kolegama i prijateljima, tako da je prizor koji knjiga pred nama otvara – Smojin život – gotovo nalik nekom nastavku Velog mista ali ovoga puta sa Smojom u glavnoj ulozi.

Autor Smojine biografije Ivica Ivanišević tvrdi kako bez podrške i pomoći tete Lepe (Smojina supruga, op.a.) koju je redovitim razmacima privodio na “saslušanja” i od nje crpio koliko konkretne informacije , toliko i “šug” za priču o jednom sasvim osebujnom životu, knjige nikada ne bi niti bilo.
Uz nju, od velike su mu pomoći još bili i Feđa Klarić, doajen foto-službe Slobodne Dalmacije i dugogodišnji nerazdvojni Smojin kumpanjo, ali se neprocjenjivo korisnim pokazao i pozamašni intervju što ga je za Feral Tribune vodio Boris Dežulović, pred sam kraj Smojina života.

Dakle, pred nama je jedna nova, vrlo zanimljiva edicija izdavačke kuće Vuković i Runjić, koja će, uvjeren sam, izazvati mnogo pažnje. S razlogom, naravno.

<< Arhiva >>