"Meša Selimović" ove godine Ivici Đikiću

četvrtak , 08.07.2004.


Poslije Marinka Košćeca s romanom "Netko drugi" i Irfana Horozovića s djelom "William Shakespeare u Dar es Sallamu", Ivica Đikić, novinar Feral Tribunea, treći je dobitnik književne nagrade Meša Selimović za najbolji roman na štokavskom narječju.
Đikić je nagrađen za svoj romaneskni prvijenac "Cirkus Columbia", objavljen u biblioteci Feral Tribunea, koji govori o jednom malom mjestu u BiH i događajima koji u njemu počinju početkom devedesetih i završavaju deset godina kasnije.
Nagradu "Meša Selimović" dodijelio je peteročlani žiri pod predsjedanjem Ivana Lovrenovića, a u konkurenciju je ušlo trinaest knjiga koje su predložili selektori iz BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Za nagradu su bili nominirani i Dvori od oraha Miljenka Jergovića, "Mimesis", Andreja Nikolaidisa, Wonderland Marinka Košćeca i "Pisca izdaleka", Vladana Matijevića.

Tuzlanski laureat, kako piše Miro Petrović u Večernjem listu, kazao je kako se nije nadao nagradi, ne "pati od nagrada i ne piše radi njih", dodajući kako se u knjizi radi o ratu, odrastanju i o tome "kako je rat promijenio ljude i taj mali grad."
Ovo mu je prva knjiga, a trenutno radi na biografiji hrvatskog predsjednika Stipe Mesića (da, i on), koju upravo završava.

<< Arhiva >>