srijeda, 10.02.2016.

Prvo druženje u Novoj 2016. godini

Šesteročlana ekipa se družila sa knjigom „Graditelji mostova“ Jana Guilloua. „Graditelji mostova“ je povijesni roman o trojici braće iz zapadne Norveške - Lauritzu, Oscaru i Sverreu. Oni rano ostaju bez oca i pritisnuti novčanim neprilikama odlaze u Bergen, a kasnije na Sveučilište u Dresden. Sva trojica iako ribarski sinovi postaju inžinjeri- graditelji željeznice i mostova. Trebali su se vratiti u Norvešku, no ljubav je poremetila sve planove. Sverre odlazi u London, Oscar u Njemačku Istočnu Afriku, a najstariji brat Lauritz se vraća u Norvešku vratiti dug za izuzetno obrazovanje koje im je pruženo. U „Graditeljima mostova“ i ostala tri romana ( „Dvije vatre“, „Između crvenog i crnog“ i „U visokom društvu“) pratimo zgode i nezgode braće i njihovih obitelji. Knjiga nam se je dopala, a razgovarali smo o povijesnoj situaciji, o stoljeću velikih promjena, o ratu, rušenju Dresdena, Africi u 1. svjetskom ratu-posebice o stradavanju stanovništva, o ženskom pitanju (Ingeborg), o Židovskom pitanju, o istospolnoj ljubavi…
Preporuku smo dobili za knjige: “Češljugar“ Donne Tartt, „Žena koja je legla u krevet na godinu dana“autorice Sue Townsend (poznata po serijalu o Adrianu Moleu), „Vrijeme između krojenja“ Maríe Dueńas, „Eliazbeth je nestala“ autorice Emme Healey te romane C. J. Sansoma.
U veljači se družimo sa Božicom Jelušić i njenom „ Čišćenju globusa“, a u ožujku sa Aldousom Huxleyom.


- 10:49 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Prosinačko druženje s NOIR kolekcijom
Na prosinačkom druženju jedanaest ljubitelja knjige razgovaralo je o antologijama krimi pripovijedaka koje su vezane za pojedini grad-Dublin, Zagreb, Rim i Barcelonu.
Zbirke vode kroz različite perspektive gradova prikazujući ubojstva i krhkost ljudskih života. Posebno smo se zadržali na Zagrebu i dokumentarističkim pričama koje nas izravno ili neizravno vode u ratna zbivanja. U formi kratkih priča (koje su većini novost i izazov) često na rubu fantastike veliki broj pripovjedača prikazao je mračne strane spomenutih gradova.


Spomenuli smo i naše autore:Božicu Jelušić, Dubravku Ugrešić i Gorana Tribusona.
Jedna članica Kluba nam je predstavila knjigu: Sapiens : Kratka povijest čovječanstva, autora Yuvala Noaha Hararija

- 10:48 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Čitateljski klub je grupa čitatelja koja čita knjigu/e i nakon toga na zajedničkom sastanku raspravlja o pročitanom. Mi smo grupa koja čita jedan naslov i sastaje se prvog utorka u mjesecu. Na raspravi nas se okupi od 12 do16 članova.
Koristimo citate, propitujemo detalje, otvaramo društvena pitanja, iznosimo osobne doživljaje o pročitanom, dajemo različite interpretacije. Sastajemo se zbog: zabave, veselja i humor, stvaranja i produbljivanja prijateljstva, proširivanja čitateljskih interesa i stjecanja novih znanja, kvalitetne i opuštene komunikacije, slobodnog iskazivanja misli, maštanja…
Različite smo životne dobi, no sa istom ljubavlju prema knjizi i čitanju.