četvrtak, 05.02.2015.

Siječanjski KLJUK

U ranijem terminu od 17 sati našlo se nas 11 na raspravi o knjizi Kristin Hannah: „Posljednji ples leptira“. To je obiteljska drama koja nas je potaknula da raspravljamo o prijateljstvu, obiteljskim odnosima, odrastanju, odgovornosti, povjerenju, zabranjenoj ljubavi, krivnji i oprostu. Glavni likovi su tinejdžeri Zack i Mia (braća iz ugledne obitelji Farraday) i Lexi (iz udomiteljske obitelji), no glavnim likom može se doživjeti i Jude (majka Zacka i Mije) koja kao supruga liječnika smisao života nalazi u opsesivnoj brizi za djecu i uređenju vrta. No jedna tragična noć i pogrešna odluka mijenja živote svih likova.
Raspravljali smo i o simbolici u imenima likova (Jude i Lexi posebno).
Nekima se knjiga jako svidjela, neki su iskoristili pravo da ju ne čitaju, neki da je ne pročitaju do kraja, neki je nisu željeli ocjenjivati, no knjigu smo ocijenili četvorkom.
Knjigu bi svakako preporučili tinejdžerima i njihovim roditeljima.
Predstavljena su nam dva hrvatska kriminalistička romana: „Pouzdan izvor“ i „Veličanstveni Poskokovi“ koji govore o financijskim aferama, opisuju svijet bankara, političara, policijskih inspektora, tajnih službi, estrade, hrvatskih poduzetnika… Zajedničko tim romanima je da se lako čitaju i da govore iz/o novinarskom iskustvu. Junakinja Anite Arslani u “Pouzdanom izvoru” je novinarka Zora koja pokušava otkriti što se nalazi u pozadini smrti poslovne žene Lucije, s kojom se sastala koji dan ranije i od koje je saznala neke detalje velike financijske prevare čiji je “mozak” ni manje ni više nego sestra aktualnog premijera. Za glavne likove romana „Veličanstveni Poskokovi“ Ante Tomić uzima lik najbogatijeg čovjeka u zemlji -Tomislava Poskoka (vlasnika velikog broja dućana, mljekara, mesnica, klaonica, punionica vode i beskrajnih hektara poljoprivrednih dobara) koji je umrežen sa najvišim političkim, crkvenim i gospodarskim instancama u državi u mrežu korupcije i kriminala i njegovog sina Zdeslava.
Knjige koje su oduševile neke od naših članova i koje preporučaju za čitanje: „Kristalna kugla“ (Judith Merkle Riley) i „Igra očiju-Životna povijest 1931-1937“ (Elias Canetti).

U nastavku je predloženi plan čitanja za 2015. godinu, a znamo da su planovi promjenjivi:
Kristin Hannah:Posljednji ples leptira-siječanj
Gillian Flynn: Nestala / Oštri predmeti-veljača
David Benioff: Grad lopova-ožujak
Justin Halpern: Provale mog starog/ Silvija Šesto Stipaničić:Bum Tomica-travanj
William Golding: Gospodar muha-svibanj
John Colapinto: Kako ga je priroda stvorila-lipanj
Davina: Moja kišna djevojčica srpanj
Adam Johnson :Sin Gospodara Siročadi -rujan
Pierre Péju:Mala kartuzijanka-listopad
Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje-studeni
Anchee Min - Carica Orhideja-prosinac

- 14:45 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Čitateljski klub je grupa čitatelja koja čita knjigu/e i nakon toga na zajedničkom sastanku raspravlja o pročitanom. Mi smo grupa koja čita jedan naslov i sastaje se prvog utorka u mjesecu. Na raspravi nas se okupi od 12 do16 članova.
Koristimo citate, propitujemo detalje, otvaramo društvena pitanja, iznosimo osobne doživljaje o pročitanom, dajemo različite interpretacije. Sastajemo se zbog: zabave, veselja i humor, stvaranja i produbljivanja prijateljstva, proširivanja čitateljskih interesa i stjecanja novih znanja, kvalitetne i opuštene komunikacije, slobodnog iskazivanja misli, maštanja…
Različite smo životne dobi, no sa istom ljubavlju prema knjizi i čitanju.