Klik - Po Europama

subota, 20.07.2019.

Kult FKK


Ne znam jesam li smio posegnuti za ovakvim pleonazmom - "kult kulture"*, ali u Stockholmu mi je bilo napadno-primjetljivo često pojavljivanje "golih skulptura", rastresito porazmještenih po gradu. Između svih onih nekih spomenika pompoznim velikanima na konjima ili bez njih, posvećenih raznim kraljevima, Gustafima i Karlima... zapravo su bile pravo osvježenje i ležerna "kulisa" javnih prostora.
____
* FKK je pojam koji je, koliko znam, izniknuo u Njemačkoj između dva rata i koji je svojim značenjem - "Kultura slobodnog tijela" (ma što to kome značilo) - na valovima tadašnje ideologije želio raskrstiti s kojekakvim puritanskim stegama dotadašnjeg vremena.


Nisu to, očito, neka "posebno umjetnička" djela, ali se, laički gledano, ugodno uklapaju u kontekst.


Indikativno je što su ženski aktovi, zbog logike golog tijela valjda, obično postavljeni uz vodu, fontane...


... parkovna jezerca...


... ili, uobičajeno, kao "sirene" na obali mora.


U jednom od "penzićkih parkova", uz stolce za "odmaranje", odlično se uklopila i jedna vremešnija varijanta.


Ni, rekao bih, najveći engleski park tamo nije mogao proći bez uobičajenih Apolona i sličnih "amoroznih" likova. Da pospješi sentimentalnu atmosferu društvanca na travi.


Stvarna posebnost Stockholma su (mi) česte skulpture parova u kojekakvim dinamičnim situacijama. Teško je procijeniti plešu li...


... ili se hrvaju.


U okolišu njihovog najpoznatijeg, klasičnog stadiona koji je bio početkom 20. stoljeća izgrađen zbog održavanja Olimpijskih igara, postavljeni su, logično, "motivacijski motivi" sportaša i sportašica u pokretu...


... i u ključnom detalju konkretne atletske discipline.


I polaznike obližnje visoke škole, faksa (?)... za nešto poput zdravstvene kulture i tjelesne spremnosti odlučili su na sâmom ulazu odgovarajuće nadahnuti.


A da se skulpture mogu katkada naći i na sasvim neuobičajenim mjestima pokazao mi je i ovaj par koji se, čak u nekom neuglednom okolišu, razdragano uputio prema obližnjem šumarku.


U jednom od mjestašaca na obali Baltičkog mora dojmljivo se, već iz daljine, pokazala i neobična fontana, s dva lika koji tim lukom kao da čeznutljivo streme k vječnosti.


Da ni "aktovi" djece kod Šveđana uopće ne predstavljaju tabu-teme pokazalo se u nekoliko usputnih parkova...


... i dječjih igrališta.


I za današnji kraj - da naposljetku nekoga i odjenem(o), pobrinuo se i skulptor relativno novog lika/likinje koji, kao, simbolizira tako poznati "Peace" iz nekih prijašnjih desetljeća.

[Stockholm - lipanj 2019.]



Prethodno - Stockholm

Početak serijala o Stockholmu

Sljedeće - Stockholm

© • 20.07.2019. u 19:01 • Komentari (3) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com