Nigdje Posebno, Zemlja

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Nigdje Posebno...
Zagreb at Night
A World Of...
Indie, nego što.
Kava, trava i novine
Dubia ne spava sama
Buđenje

Zbogom i dva zdravo
Zbogom i dva zdravo
Sudionica
Nula

Ostale priče i stilske
Zvijezde i prijatelji
Dokolico, tvoje kraljevstvo mora pasti
Fragmentarno
(battery low)
Ta mačka je nešto što ne mogu objasniti
Kriva boja

Ostatak je tinejždersko pizdakanje po raznim temama.
Tko voli, nek izvoli.

... and then some.
last.fm
Lična knjiga
twitter

Also, other people.
Atlas Sliježe Ramenima

The Truth Is Often Hidden In Plain Sight







25.09.2006., ponedjeljak

Toliko toga za reći...

Nuff said. ... a toliko malo želje i nagona za stvaranjem. Nije riječ o literarnom izumiranju. Zašto? Nedavno sam završio priču na kojoj sam radio već dulje vrijeme, preostalo mi je samo da ju provjerim i ispoliram. Zasad ima 37 stranica u Wordu (nikad nisam ovladao terminom kartica teksta, ali ima vremena...). Nakon poliranja možda i više, ali zasad je takva kakva je. Ima nekih ideja koje bih još mogao razraditi, nekih likova kojima bih mogao dodati dimenziju, ili oduzeti pokoju. Ali beta verzija je stigla.

Također, nevezano uz pisanje, glazbeni plan napreduje na svim frontama. Širenje područja borbe. Živio Houllebecq.

Dakle, ako je vjerovati tim pokazateljima, nemam problema na kreativnom planu. Valjda. Kao što sam nedavno rekao, stil se brusi, a iskustvo steče neprestanim radom. Pomalo kao da tvrdim da će kvantiteta kad tad poroditi kvalitetu. Možda je to i istina. Uostalom, ako ljudima pokažem samo kvalitetu, što njih muče svi ti silni promašaji koji su joj prethodili?

Pače, smatram kako me rasprave o prirodi stvarnosti koje sam nedavno čitao, imao s drugim ljudima, tim više tjeraju da se uključim u samo stvaranje stvarnosti. Kako je stvarnost samo doživljaj uma, literarni svijetovi nisu nimalo manje stvarni od ovog našeg zajedničkog. Snovi su druge stvarnosti u kojima sami određujemo uvjete, bilo svjesno ili ne. Televizija nas zatvara u stvarnost unutar pravokutnika. Mi drugih stvarnosti nismo svjesni dok smo u pojedinoj. Kad se udubite u knjigu, svijet oko vas ne postoji, dok vas nešto ne vrati u njega (zvono, prolazeći automobil na ulici, truba...). Isto je sa televizijom i snom.

Razina misli je također druga stvarnost. Razmišljajući, koncentriramo se na ono u nama, a ne na ono izvan. Razmišljajući mijenjamo stvarnost u kojoj se nalazimo za drugu, jednako glatko kako se i vraćamo kad tok misli stane, ili se nađe prekinut nekim vanjskim podražajem (vidi se da se spremam za psihologiju... :P ).

Postoji samo jedna stvarnost koja nam je zajednička, koja nam služi za socijalizaciju i bez koje, smatram, ne bismo imali pristup drugima. To je ovaj svemir u kojem živimo. E sad, postoji li stvarnost iza ove stvarnosti, neka vrst überstvarnosti koje je ovaj svijet samo dio, kao što su snovi i razmišljanja dio svemira?

Iskreno, trenutno se ne osjećam sposobnim da kontempliram o tim idejama. Zapleo bi se u teorije o dimenzijama. Ono što sam želio pokazati jest da sam i ja stvoritelj. Sposoban sam pisati vrata u druge svijetove (ako ste čitali Myst, otprilike poput toga, samo više metaforički). Sposoban sam određivati stvarnost u koju ćete možda putovati. I nisam sam. Svi to možemo.

Ovaj post vam zvuči megalomanski? Egoistično? Manično, možda?

Well...
That's me, baby, that's me.

Glazba: Vangelis - Soil Festivities (Movement 2)

Kierlan,
Creator
- 22:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.09.2006., petak

Jubilarni stopedeseti.

Post. Dakako. Sviđaju mi se te sitne ali efikasne promjene u sučelju bloga koje tako podižu duh. Eto, da ne piše ukupan broj postova, ne bih zamijetio da je ovo 150-ti post.

A sad, live from Senj, evo beta verzije najavljene priče od jučer.

_______________________________________

Ta mačka je nešto što ne mogu objasniti

"Uvijek sjedi kraj tebe, u-vijek, kraj tebe..." oglasio se radio trenutak prije nego ga je njegova muška ruka ugasila.

On, lošija polovica donekle savršenog para, nije opravdao svoju odluku gašenja radija, pa se ovaj našao tren kasnije ponovo upaljen. Ovaj puta uz opravdanje.

"Slušala sam to." rekla je ona, pa tiše dodala: "Mačko jedna."

Mihael ju je promotrio dugo i ozbiljno, razmišljajući kako da shvati tu primjedbu. Barbara je, s druge strane, smatrala kako bi njegove oči, koliko zelene bile, ipak trebale pratiti cestu. Radio nije mislio ništa, već je svirao glazbu prikladnu za vožnju stranputicom.

"Mijau." isplazio je konačno jezik i promijenio u treću.
"Ti si lijeva strana, on je desna strana. O ne!" izjavio je radio.
"Vau?" upitala je.
"Ne, mijau."
"Oprosti. Strani mi jezici nikada nisu dobro išli."
"Ma nema veze." odmahnuo je rukom i zašutio.

Kako on inače ima problema sa tišinom, Barbarinom omiljenom prijateljicom, pokušao je zapodjenuti novi razgovor.

"Nije ti hladno?"
"Ne. Pomalo."

Imala je pripijenu dolčevitu boje krzna tigrastog mačića koja nije Bog zna što grijala, ali je barem sakrivala ugrize na vratu i otkrivala njenu redovitu brigu oko svoje linije. Mihael, muška svinja, računao je na to kad ju je kupio.

"Da uključim grijanje?"
"Nije potrebno."

Zapjevušila je, vrpoljeći se, ostavivši njega na milost i nemilost tišine, koja se poput nasilnika nagnula nad njega i škljocnula svojim prstima. Osjećao se poput miša pred nekom mačkom, pa je instinktivno stisnuo papučicu gasa još niže, ne bi li umakao svojoj proganjateljici. Auto se na to pobunio, zakrkljao i počeo usporavati. Tišinu je ipak uspio ostaviti daleko za sobom.

"Majk. Majk, nemamo benzina!" skočila je. Barbara, a ne tišina.
"Imamo, auti uvijek imaju rezervu u sebi." umirio ju je. Mihael, a ne auto.

"Onu rezervu koji si neki dan potrošio?" upitala je mačka.

Nitko nije odgovorio mački, možda zato što je nije bilo tamo.

Za to vrijeme, auto je dostigao brzinu obične kućne mačke i nastavio kašljati. Mihaelu se ti samrtni hroptaji nisu svidjeli, pa je stisnuo papučicu do kraja. Na to je njihov vjerni Mitsubishi počinio seppukku poput pravog samuraja, te prestao reagirati na sve vanjske podražaje.

Stali su.
Barbara je prekrižila ruke.
Mačka se protegnula.
Mihael je uočio kako Barbara izgleda seksi kad se ljuti.
Barbara je uočila kako Mihael zuri u nju.
"No?", prenula ga je, "Što sad? Po benzin! Benza ti je dvadesetak kilometara odavde! Kreni!"

"Odmah, gospođice!" lupio je petama i napustio Japanca. Potom se vratio po ključeve. U međuvremenu, radio je ponovo umro, a mačka je ponovo zaživjela na krovu automobila. Svoje je mačje oči uperila u Mihaela dok je otključavao prtljažnik. Zbunjena njegovim pobjedničkim smiješkom, Barbara je izašla iza automobila saznati kakvu to mačku planira izvući iz šešira.

"Dozvoljavate li, gospođice?" upitao je, te na Barbarino opće oduševljenje, zamahnuo kanticom benzina koju je gestom koje bi se posramio David Copperfield izvadio iz prtljažnika.
"Dakako, gospodine. Samo izvolite."

Mihael je utaknuo cijev u rezervoar. Sam postupak pretakanja nije bio toliko perverzan koliko zvuči. Ipak, mora da je imao svojevrsnih afrodizijačkih svojstava jer ga je ona zgrabila pod ruku. "Znate, volim sposobne muškarce poput Vas. A ne nesposobnjakoviće poput mog dečka. Ta vaša tehnička spretnost je stvarno muževna." Dobacila mu je jedan od onih pogleda koje čak niti on nije mogao krivo protumačiti.

"Na što ciljate, draga damo?"
"Ovaj... moj se suputnik neće vratiti s benzinske još nekoliko sati... A mene je strah ostati sama u ovoj hladnoj divljini."
"Pa", nasmiješio se zelenooki stranac. "Pokušajmo to popraviti."

Mačka na krovu je prela kad se Barbara stisla uz svog neznanca. Zelenooki je iz čiste praktičnosti uključio grijanje i spustio sjedala. Tri sata kasnije, kad se Mihael vratio, Barbara se još uvijek ljutila. On je papučarski upalio auto, koji je poslušno krenuo naprijed, te promrmljao nešto o tome kako ju nikada neće shvatiti.

Mačku, to jest.

______________

Hmda. Jučer sam ju nabrzaka zgotovio, fali još dosta poliranja, ali kostur je tu. Za slučaj da to nisam spomenuo, zadaća je bila napisati priču koristeći slijedeće natuknice koje su se mogle zanemariti ako ih niste željeli:

- mladi ljubavni par je krenuo na more
- razgovaraju o običnim stvarima
- međutim, auto stane
- shvate da nemaju benzina
- dogovore se da će jedan od njih otići do najbliže benzinske, dok drugi provjerava motor ili stopira ili nešto
- kad se taj netko vrati s gorivom, muški natoči benzin, sjedne i obrati se djevojci sa vi "Mogu li Vas povesti?"
- uspostavlja se odnos nepoznavanja
- nastave razgovor obraćajući se jedan drugome sa vi
- kraj sredite sami

Teh end za danas.

Glazba: Aristocats Soundtrack - Thomas O'Malley Cat

Kierlan,
Upijam Senjsku Buru
- 23:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Javljam se s mora. Opet.

Da, znam. Imam neki neodredivi fetiš koji uključuje učestale odlaske na morsku obalu koji se najčešće javlja tijekom praznika. Moglo bi biti i gore.

Uglavnom, ovaj je puta moj grad-žrtva Crikvenica. Nije da ću još dugo biti ovdje, ali ovdje sam trenutno i... vidi vraga... ovdje postoji Internet Caffe. Ovaj put pravi, jer se nalazi u kafiću i ima kave. Zapravo mi je baza u planinama, onim istima koje sam već nekoliko (da ne napišem nebrojeno) puta spominjao. Uglavnom...

Upravo sam podigao pogled i s šanka me promatraju dvije čaše napunjene do trećine šljunkom, a oko svake je obješen jedan natpis. Prvi je "ARE YOU", a drugi "REALLY HAPPY?" napisano dosta freaky i kul fontom. Da bar znam odgovor na to pitanje. Nije mi previše drago što sam na moru, ali ipak... treba mi malo sna i odmora. Valjda. Svi mi to kažu. Kažu mi: "Pobjegni od ovog ludila, odmori se."

Ali meni se u onom ludilu sviđa. Jesam li lud zbog toga? Možda jesam, pa mi se zato u tom ludilu sviđa.

No dobro. Other news. Preslušavam Blue Öyster Cult diskografiju, genijalna je (jeste li sumnjali u to?) i iskorištavam potencijal autoradija dede i bake za slušanje live albuma Pink Floyda "Pulse". Najveći vic je u tome što je moja baka prepoznala Pink Floyde. Ona ista koja inače inzistira na Mate Buliću...

I onda mi recite da svijet ima smisla. Nema. Ali zato je zabavan. U međuvremenu dobivam dobre ideje za priče, svojevrstan aftershock početka radionice kreativnog pisanja. Ponovo. Naravno, prelijen sam da ih zabilježim van iz moje glave. Dobro, zadaću iz radionice ću ionako napraviti. Riječ će biti o priči inspiriranoj pjesmom spomenutog Floyda koja se zove "Lucifer Sam". Postam kad napišem, eto još jednog obećanja kojeg možda ne izvršim.

S obzirom da je ovaj post postao rather silly, prekinut ću ga ovdje.

Zbogom.

Glazba: Pink Floyd - Lucifer Sam

Kierlan,
Širim Područje Borbe
- 16:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.09.2006., utorak

Tri posta u nijednom.

Ustrašen u tami poput malog glodavca. Imao sam već tri snažna impulsa da sjednem i napišem post za blog.

Prvi je bio kad sam prošli utorak pao na vozačkom zbog bočnog parkiranja.

Drugi je bio mi je u posjetu stigla prijateljica iz Finske.

Treći je bio upravo sada i danas, prije ponovnog polaganja vozačkog ispita.

I nemam volju razvijati niti jednu od tih ideja, makar bi se za svaku mogao napisati zgodan post. Što se zapravo događa? Umirem li polako kao bloger? Stajem li sa svojim pisanjem? Upravo sada, kad je ponovo krenula radionica kreativnog pisanja, meni se gadi pisati blog. Možda to nema veze s pisanjem. Možda je riječ o blogu. Možda je riječ o ljudima koji taj blog čitaju?

Kada sam počeo pisati blog, bio sam oduševljen. Alat za čišćenje duše, ne? Svojevrsna javna ispovjedaonica koja omogućava da svima sve možeš priznati bez ikakve treme ili bojazni da će netko znati tko si i što si. Sad, s druge strane, korištenje bloga kao javne ispovjedaonice ne može funkcionirati, jer je blog i alat za upoznavanje ljudi, tako da ćeš kad tad morati priznati tko si i što si i gdje si, kako bi mogao upoznati drugu osobu čiji su te tekstovi zaintrigirali. Ali... samo ste čitali jedni drugima tekstove, niste razgovarali. Ta osoba zna više nego što bi trebala znati, a tek se prvi puta upoznajete.

Većina koja mi ostavlja poruke me poznaje. Više se ne mogu ispovjedati. Nije da ne vjerujem tim ljudima s mojim ispovjedima, već zato što ne vjerujem sebi. Bojim se da ću kad tad povrijediti ili uvrijediti nekoga sa sadržajem, ili se pak pokazati u svjetlu koje ljudi neće prihvatiti? Možda zato blog gubi svoj čar? A da odbacim oprez i pišem što želim? Ne. Ljudi ne vole čitati istinu. Ljudi vole poluistine, laži, skrivena značenja, hermetizam. Ljudi vole zabavne ili misaone ili ljubavne sadržaje, a takve im ja ne mogu uvijek ponuditi. Ne bez ogoljavanja samog sebe pred svima. Pisanje po kvotama će se kad tad svesti na ogoljavanje samog sebe, jer ideje brzo hlape. Pretvaraju se u zrak kad ih pokušaš zgrabiti i iskoristiti.

A nisam dovoljno hrabar da se otkrijem svima.

P.s.
Ne sjećam se jesam li vam ovo već rekao, ali...
Dobro jedite, slušajte mamu i tatu i ne plačite u društvu.

Glazba: Pips, Chips & Video Clips - Dan, Mrak

Kierlan,
Stop The Emo In Croatia
- 11:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>