Pravo(m) u glavu

09.06.2005., četvrtak

USTAV JE BIBLIJA SVAKE DRŽAVE

Dakle, evo što kaže državna Svetinja – Ustav!

Članak 5.
U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.
Svatko je dužan držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.


Članak 19.
Pojedinačni akti državne uprave i tijela koja imaju javne ovlasti moraju biti utemeljeni na zakonu.
Zajamčuje se sudska kontrola zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti i tijela koja imaju javne ovlasti.


Članak 20.
Tko se ogriješi o odredbe Ustava o temeljnim slobodama i pravima čovjeka i građanina, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

Članak 26.
Svi su građani i stranci jednaki pred sudovima i drugim državnim i inim tijelima koja imaju javne ovlasti.

Članak 48.
Jamči se pravo vlasništva.
Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.
Strana osoba može stjecati pravo vlasništva uz uvjete određene zakonom.
Jamči se pravo nasljeđivanja.


DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO
Članak 125.

Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona.

Članak 141.
Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.

Ovako zbori Ustav.
A što su nam od ovih Ustavnih načela učinili naši mili sabornici?
Dakako ,uz nesebičnu pomoć Ustavnog suda, kojemu je, pak, jedina obveza zaštita i tumačenje Ustava.

Donesene Uredbe o zabrani prava raspolaganja, od 1991. - 1994. godine, zajedno sa Zakonom o zabrani prava raspolaganja su suspendirali Ustav i Ustavne odredbe i inaugurirali nezakonitu praksu odobrenu upravo od onih kojima je ustavna dužnost da štite, poštuju i provode slovo Ustava.
Tako, na primjer, Ustavni sud daje tumačenja da je RH u ratnom stanju i da je opravdano suspendirati pravo vlasnika da raspolaže svojom imovinom (doduše, rat nije nikad službeno objavljen, a to sam već objasnio u ranijim postovima).
Državna odvjetništva ne procesuiraju prekršitelje Zakona koji su sudjelovali u nezakonitom prijenosu vlasništva nekretnina s pravog vlasnika na lažnog vlasnika, odnosno s pravnog vlasnika na nepravnog vlasnika, odnosno ustavnog vlasnika na neustavnog vlasnika. Evo, nastojao sam biti što jasniji.

Trgovački sudovi su unosili u temeljni kapital procijenjene vrijednosti nekretnina novoosnovanih poduzeća bez provjere kako su te nekretnine stjecane.
Općinski sudovi-gruntovnice vršili su upise, odnosno promjenu prava vlasništva na nekretninama, suprotno odredbama Zakona o zemljišnim knjigama, i izdavali ZK izvatke na koje su banke bez provjere o vjerodostojnosti ZK izvatka takvim novoupisanim vlasnicima davali kredite uz ono “bi ih lijepe prosil da mi veliju koliko im treba novčeka, gosponček …” ma, kao da ih vidim i čujem kako se servilno ulaguju lažnim vlasnicima.

“Prođe vrijeme dođe rok eto vraga skok na skok”, kaže jedna dječja pjesmica. A, bogme, i međunarodni čimbenici kao da su proćitali tu pjesmicu, pa donesoše rezolucije koje se počeše primijenjivati, stidljivo dakako, ali žilavo i uporno. Pa se tako donese 1996. godine Zakon o normalizaciji između SRJ I RH (vidi prethodne postove), pa se poništiše Uredbe, a i onaj Zakon iz 1994. godine. Donese, tako, Hrvatski sabor Zakon o potvrđivanju međunarodnog ugovora sa Slovenijom 1999. godine (nn 15/99) o uređenju imovinskih odnosa u kojem se tvrdi da slovenske fizičke i pravne osobe nisu nikad prestali biti vlasnici svojih pokretnina i nekretnina.

Vlada RH donese 2000. godine Odluku o izuzimanju od zabrane prava raspolaganja:
“Izuzimaju se od zabrane raspolaganja nekretnine iz članka 1. Uredbe o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 36/91) na kojima pravo korištenja, raspolaganja ili upravljanja imaju pravne osobe sa sjedištem u Republici Sloveniji, Republici Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a koje su stečene naplatnim pravnim putem, ako je to u interesu Republike Hrvatske, njenih građana ili pravnih osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj."

Branitelji Ustava i Ustavnih odredbi, svi odreda kako ih je Ustav apostrofirao, a koje uredno navedoh u početku teksta, potrudiše se i uskladiše s ostalim Republikama negdašnje SFRJ, danas samostalnim pravnim subjektima, ugovor o sukcesiji kojim vratiše sve na početak, na 31. je li, prosinca 1990.godinu.

Što sad reći? Ništa. Ili pak pokušati sažeti što bi dalo učiniti kroz primjenu Ustava i Zakona. Pa bi taj sažetak izgledao ovako:
1. Imovina i stečena prava kao imovinska prava su vlasništvo i ne mogu se otuđiti niti prenijeti bez volje vlasnika. – Ako se to ipak desi onda je to u suprotnosti sa Ustavom i Zakonima i ništavo je od tog trenutka. Dan D je je proglašen 31. XII. 1990. godine nakon kojeg se sve radnje poništavaju, kao i pravne posljedice jer, zapravo, nisu ni nastale.
2. Kako razmatrati pravnu aktivnost Ustavom i Zakonima određenih institucija koje oblikuju pravni okvir Države? – Samo kao svjesno i namjerno stvaranje pravne nesigurnosti, a korištenje Uredbi i Zakona za bespravno bogaćenje pojedinaca i izigravanje međunarodnih uzusa na štetu imovine i građana RH što potvrđuje ANEX- G.
3. Odgovornost je svih u procesu donošenja Uredbi i Zakona, kao i njihovih provedbi, a bormeč, i tumačenja.
4. To bi se moglo riješiti rezolutnom akcijom vlasnika, koji bi trebali podnijeti kaznene prijave i odštetne zahtjeva protiv počinitelja. A počinitelji su pravne osobe institucije Države i njihovi odgovorni i ovlašteni pojedinci. Bez ovih poteza ova se situacija neće riješiti.

Tulike za denes. Lepo pozdravleni.
- 21:42 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

ISTINA I JOŠ PO NEŠTO