The end blog

četvrtak, 18.04.2013.

Filmski boutique3




"A evo me opet, ono. A ća ću ... di end blog me zamoli, a ja ko Gospa u Međugorju, ukažem se kad god triba. To je ća bi Tonći reka providenca, ili ća bi reka Đibo patienca ( a ne znam je li to reka, ali znam da oće kad tad). U svakom slućaju, reću ća imam reć. Ovo su, kako to di end kaže, apokaliptićka vrimena. Vrime za reć nešta istiće. Evo nikidan je na Baćvicama viđena dvoglava kokoš kako izvikuje ljevićarske parole i župnik je u propovidi tačno reka da je to jedan od znakova sudnjeg dana ...
U tom smislu ne duljimo više nego priđimo na kritićarski zadatak.

Ovi je film na neki naćin napredak za Kjubrika. Zašto? E, zašto ... pa vidi se. Prvo i prvo film je, sudeći prima ovom isjećku, oćigledno sniman na atraktivnim lokacijama Dugopolja ili nekog slićnog lokaliteta u splitskim alpama. Kolorit, arhitektura, narodne nošnje pa i glazba, oslikavaju duh Dalmatinske zagore. To mi se baš sviđa. Svitsko a naše. Ovi nam isjećak puno toga kaže o našem ćoviku iz zaleđa. Obratite pozornost na krševiti kraj pun kostiju krepanih životinja. Ća bi ćovik tamo radija? Neki bi fensi šmensi purger ili proplaka ili krenija glođat kosti. Ali ne i naš Jozo, Ante ili Markan. On se, kako vidimo, uvatija umjetnosti!
E sad se ćitatelj misli: otklen njoj ova ideja! Eeeee.....bojam kosu ćitatelju, bojam kosu. Kjubrik nije napisa o ćemu se radi film i zašto ovi momak duge kose mlati sa kosti po podu. Triba to skužit. Ja se dobro sićam kad je u Magazinu bila audicija za bubnjara, isto je vako doša ćovik i buba šćapom po podu, a Tonći mu je govorija: "Tako...forte, forte...", a ovi sve jače lupa i pogledava Tonća i glasa se ka ćuko kad mu nosiš hranu. E, a ovi momak duge kose u filmu on je sam otkrija svoj talent. Svaka mu ćast! Dabogda snimija cd. Ja mislim da je u redu prikazivat edukativne filmove o tome kako se bavit muzikom i zapoćet svirat glazbu da se ohrabri mlade i podrži već afirmirane glazbenike. Mnogo puta naši estradni umjetnici se nađu obenshrabreni kad se o njima piše kako su im pisme primitivne, kako se ne znaju obuć, sviraju na dernecima i takodalje. E pa svi smo jednom bili poćetnici i, ka šta kaže Biblija, kako mi je objasnija Miroslav Radman, imali smo bar po jednog majmuna u obitelji. A pored toga, ko se nekad nije ponija ka majmun? Ja znam da ja jesam, a koliko mogu vidit i mnogi u mojoj publici. Triba nekad priznat da je i živina ćovik, ali i da je ćovik živina. Moje pisme sluša masa mladih i oni pokazuju slićne manire kao i kreativne anspiracaje kakve vidimo na primjeru ovog momka iz filma. Tribali onda reć da ne valjaju? Kjubrikova "Ondiseja po svemiru" zorno nam prikazuje da budućnost pripada svima onima koji nisu izgubili majmuna u sebi. Cili film govori o tome kako je ovi momak iz isjećka koji gledamo envoluira do svemirskog pomorca i na kraju se na neki naćin ponovo rodija kao "zvizdano dite". Ali da nije bija i osta majmunćina, nebi nikad uspija u životu! Ća bi reka Hegel, ne moreš priskakat korake u dijalektićkom razvoju. Onaj ko nije nikad bija, a i osta, majmun, taj neće imati uzvišenu sudbinu prikazanu u ovome filmu.
To sve triba jasno reć onima šta se žale da su pozavršavali fakultete ili su jednostavno snalažljivi, inteligentni i marljivi, a nikako da zarade koju kunu i da si srede život. Ko im je kriv kad nisu nikad bili niti će ikad bit majmuni?! Njiovi su korijeni negdi drugo, a ne ovdi, zato nije ni ćudo da im ništa ne ide od ruke. Biti majmun u ljudskom liku je izraz skromnosti i kršćanske poniznosti. To je znanstveno dokazano i našom vjerom opravdano."

Obraćanje na estradno-mikrobiološkom simpoziju 'Ne damo te genetiko naša',

Jelena Rozga, Ministrica znanosti, estrade, školstva, bogoštovlja te netremičnog gledanja u oči agresivnim pernatim životinjama RH

18.04.2013. u 11:16 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.



< travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Kolovoz 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (10)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (4)
Svibanj 2013 (3)
Travanj 2013 (4)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (8)
Prosinac 2012 (23)

Opis bloga

Blog o početku kraja
mahmahmah

mail The_end_blog

kowalsky191@gmail.com