Kućno zvonce

utorak , 01.04.2014.

Električno zvono se zaista može smatrati »zapovijedajucim« dijelom kućne instalacije, ali se u ovom slučaju struja pokazuje sa svoje bezopasne strane. Zvono naime, pokreće struja niskog napona. Za rad kućnog zvona dovoljan je napon između tri i osam volta. Nekada su se za pogon koristile obične baterije. Danas se za napajanje zvona koristi transformator koji napon gradske mreže od 220V smanjuje na željenu nisku vrijednost. Zbog toga kvarove na zvonu (koji su zaista rijetki) može svatko sam popraviti.
Princip rada zvona počiva na elektromagnetizmu. Ako oko jezgre od mekog željeza omotamo zavojnicu od izolirane žice, dobili smo najjednostavniji oblik elektromagneta. Ako kroz zavojnicu pustimo struju, stvorit će se magnetsko polje.

Takav elektromagnet je srce kućnog zvona. Da bi se povećala magnetska sila, kod većih zvona postavljaju se dva magneta jedan pored drugoga. Ispred tih magneta nalazi se elastično učvršćena željezna pločica koja se naziva kotvom. Na slobodnom dijelu kotve nalazi se okrugli batić zvonca. Ako magnet privuče kotvu, batić udari o zvono. Uz pomoć prekidača s oprugom struja se stalno isključuje i uključuje. Ti prekidi stvaraju tipičnu zvonjavu.

Ako se prekidač zvona uzaludno pritišće, uzroci mogu biti vrlo različiti. Najčešće se događa da dođe do prekida nekog spoja jer su pokretni kontakti zaprljani. Finim brusnim papirom očistimo ih i tako spoj ponovno postaje dobar. Ponekad se dogodi da se iz vijaka za učvršćivanje izvuku žice pa struja, naravno, ne može teći.

Takvi se kvarovi lako traže i popravljaju bez posebnih sigurnosnih mjera, čak nije potrebno isključiti ni transformator. Ako kvar nije u lošem kontaktu ili u prekinutom vodiču, potrebno je provjeriti transformator i zvono. Od dvije žice i male žaruljice za ručnu svjetiljku izradi se ispitna žarulja. Kad se žice priključe na izvode transformatora, označene sa 3V, žaruljica mora svijetliti. Ako žarulja ne svijetli, potrebno je zamijeniti transformator.
Žaruljica koja svijetli označava da je transformator ispravan. Sad se žice priključe na priključke zvona, a nekog se zamoli da pritisne prekidač. Ako žaruljica zasvijetli, zvonce je neispravno i treba ga zamijeniti. Za sigurnost zvonce se može ispitati i priključivanjem plosnate baterije od 4,5 V. Ako zvono radi, prekid je negdje na instalaciji. Isti zaključak vrijedi i za slučaj ako žaruljica prilikom pritiska na prekidač ne zasvijetli. Provjerite spojeve prekidača, a ako su ispravni, kvar može otkloniti samo stručnjak.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.