Boje na električnim kablovima

utorak , 25.03.2014.

Što označavaju boje na žicama električnog kabela? Nepoznavanje čini električnu struju još opasnijom nego što to ona stvarno i jest. Čak i laik koji se vrlo rijetko susreće sa strujom treba da poznaje boje na vodičima. Najvažnije je poznavanje »vruće« žice, one koja vodi struju. To je vodič koji obično nazivamo »fazom«. Ako je instalacija izvedena nedavno, taj će vodič biti smeđe boje. Nulti vodič je svijetloplave boje, a za sigurnost toliko važan zaštitni vodič (zemlja, uzemljeje) obojen je žutom bojom sa zelenim prugama. Ove boje električnih žica imaju tu prednost da njihove različite sive nijanse razlikuju i slijepi za boje. Prije donošenja novih propisa slijepi za boje su vrlo lako mogli zamijeniti žice u kabelu. Tada su se žice označavale na slijedeći način - crno (ili plavo ili žuto) je bio obojen fazni vodič, sivo nul-vodič, a crveno zaštitni vodič. Ako u vašoj kući žice u kablovima imaju ove boje, radi se o starijoj instalaciji.
Još su stariji vodiči u kojima je žica zaštićena gumenim omotačem i omotačem isprepletenih niti. Trajno bojenje vodiča — kao i kasnijih plastičnih izolatora — nije bilo moguće. S vemenom je izolacija potpuno pocrnjela. Prilikom rada s takvim instalacijama potreban je najveći oprez. Određivanje pojedinih žica predlaže se sa sigurnošću obavljati samo mjernim uređajima ili ispitivačem faze. U većem broju slučajeva takve su instalacije izvedene bez ikakvog zaštitnog vodiča.
Kako je samo potpuna sigurnost rada dovoljna kod električnih instalacija, nemojte se pouzdavati niti u boje vodiča u sasvim novim zgradama. Previše se nezgoda, i to sa smrtnim posljedicama, dogodilo zato jer su prilikom uvođenja instalacije neispravno izvedene!

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.