utorak, 20.12.2005.

Predbožićni ugođaj

Kod mame i tate:
Tata kupi bor tjedan prije Božića (jučer obavljeno). Ima specifičan ukus za borove, mora bit visok do plafona i rijedak. Ne znam nikoga osim moga tate tko voli rijetke borove, čak je znao kupit tako rijedak da mora bušit stablo bora i dopunjavat granama da imamo na što staviti kuglice. Mama tjedan dana prije Božića sprema i pravi kolače. Tada je najbolje ne biti doma, jer mama je ljuta kao Godzila, jer joj nitko neće pomoć. Od mene i sestre se očekivala pomoć utoliko da smo prisutne doma da se mama ima izderati na nekog kadosjeti potrebu. Unazad 3 godine naručuje kolače od neke žene, pa su predbožićne tenzije malo smanjene. Na badnjak, dok mama pravi posebnu badnju večeru, kitimo bor (onog golaća što ga je tata kupio tjedan prije). Svatko od članova moje obitelji bi rado bio oslobođen ove dužnosti jer u našoj obitelji je kićenje bora teška trauma. Svatko želi okititi po svom ukusu, ali NE! Mora biti po tatinom, a on je cijepljen od bilo kakvog ukusa. Onda natefterimo na naš rijetki bor sve kuglice koje imamo, od nekakvih pradjedovih starih (koje tata posebno voli) do ptičica i anđelčića. Imamo i kuglica… u svim bojama. Uglavnom, bor izgleda šaren ko' cirkus, još se i dobro zakrvimo svi međusobno.
Jedne godine smo imali lijep bor. Mama ga je kitila. Crveno srebreni s crvenim mašnicama. Onda je tata nakon par dana poskidao mašnice i bacio ih u smeće, uz obrazloženje da neće komunistički bor. Onda je mama vadila mašnice iz smeća. Onda je tata skinuo mašnice i sakrio ih. Više ih nismo našli.
Poslije kićenja bora svi sjedamo za stol na večeru, koju mama posebno pravi samo na badnjak. I tu je tokom godina znalo biti dobrih scena. Jednom me tata istjerao van na zimu jer sam prolila kuhanu rakiju koja se pije prije večere. Za večeru imamo „crnu juhu“. To je juha od graha. Ne znam kako se pravi, tamno smeđa je i ljuta. Zatim, pijani šaran, dimljeni šaran, i ostale ribe po želji ( za sestru) i grah salata. To je naša „posna“ večera, a znala sam se najesti ko' zvijer.
Poslije večere, ja i sestra idemo van, naći se s društvom. Pije e sve dok onog pijanog šarana ne izbacim van, istim putem kojim je i ušao.

Merry Christmas!!!

- 13:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>