Zasto je riza u Japanu skupa?

Ako bi nesto trebalo biti jeftino u Japanu onda je to valjda riza. Osim za ono, klasicno, jelo koristi se za proizvodnju alkohola, za slastice, u kozmetici. Drugim rijecima - sveprisutna je. Tako i u mojoj kuhinji. Nema dana kad mi nije bila na stolu. Vreca od 5 kilograma nestaje pred ocima, dok je u nekim drugim vremenima, u Sjedinjenim Drzavama, ta ista kolicina se po kuhinji vukla godinu, a i duze.



Ipak, uz sve navedeno, kao i cinjenicu da se u ducanima nalaze deseci vrsta rize i jos vise proizvodjaca - riza je skupa namirnica. Ako se kojim slucajem zatekne tu i riza iz uvoza onda se vidi da je od one iz Thailanda skuplja gotovo 10 puta, a od Americke tri do cetiri puta.

Sto se Thailanda i jugoistoka Azije tice, oni namjerno drze nisku cijenu da bi mogli biti konkurentni na Bliskoistocnom i Azijskom marketu. Riza im je znacajan izvozni proizvod i niska cijena je dio izvozne strategije.

Kod Amerikanaca je pak druga prica. Americko poljodjelstvo je bazirano na masovnoj proizvodnji sto za posljedicu ima i niske cijene proizvodnje. Njihove su farme od japanskih vece i za nekoliko stotina puta, a za zasijavanje polja koriste se zrakoplovi, a ogromni superkombajni za zetvu.

Japanci sa druge strane i ne mare previse za konkurenciju jer misle da japanska riza ima bolji okus i uvijek ce radije kupiti domaci proizvod. Isto tako, polja su puno manja i individualni poljoprivrednici cesto moraju podizati zajmove za opremu, koja ionako ne moze pratiti americke standarde masovne proizvodnje. Troskovi su uzgoja puno veci nego u Americi.

Cijenu za to placa krajnji potrosac koji ce za veceru i danas imati rizu.

31.08.2011. u 08:11 | 8 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2012 (6)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (9)
Veljača 2011 (8)
Prosinac 2010 (12)
Studeni 2010 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Japan je drzava bogate tradicije, kulture, iznimnog kulinarstva i, sto je najvaznije, poprilicno nepoznata prosjecnom zapadnjaku, cija se percepcija o ovoj drzavi bazira na poluprovjerenim informacijama u razlicitim tekstovima tabloidnog predznaka ili na nekim, globalno ukrjenjenim stereotipovima. Ovdje bih pokusao demistificirati neke stvari, a isto tako, prenijeti neka saznanja koja sam dobio studirajuci japansku umjetnost, religiju, drustvo i jezik, kao i iskustvo zivljenja u Japanu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Croatiantraveller.net
Najbolji hrvatski turisticki magazin

Kucanica u Japanu
Vrlo duhovit i odlicno napisan blog dozivljajima Hrvatice u Japanu

Fotografije u blogu

Fotografije u blogu sluze iskljucivo za ilustraciju, i osobno su vlasnistvo pisca ovog bloga.







Free Counters


Get Your Free Counters







Locations of visitors to this page