Zasto Japanci izvan Japana uvijek "zapomazu" za japanskom hranom?

OK. Puno sam puta cuo kako se Japanci zale na kvalitetu u japanskim restoranima izvan Japana. Dok bih bio sa japanskim drustvom na veceri u, primjerice New Yorku, samo bih cekao kad ce izletiti "uzdah" popracen recenicom - Ovo je jestivo ili Ovo nije ni priblizno dobro kao u Japanu.
Prije proslogodisnjeg zajednickog putovanja u Hrvatsku, japanski su me prijatelji, sa vidnom zebnjom, ispitivali - Sto cemo jesti? Ima li u Hrvatskoj japanskih restorana?Na nekim drugim putovanjima, otprilike negdje treci dan bi nastala kriza - Nedostaje mi japanska hrana. Kad idemo natrag?
Nedavno sam bio u Philadelphiji u restoranu Morimoto, koji je vjerovatno najslavljeniji japanski restoran u poznatom dijelu unirvezuma, a vodi ga Iron Chef Masaharu Morimoto - i rezultay je bio taj da sam i ja glasno kazao - I to je to?! Bolje jedem u sicusnom restorancicu pored mog tokijskog stana koji ima 8 sjedecih mjesta.



Razlog zbog cega Japanci ocajnicki treci-cetvrti dan izbivanja izvan Japana traze nesto "izvorno" Japansko za pojesti je - ovisnost. Ali ona prava ovisost. Ovdje je rijec o biologiji, kemiji, biokoemiji i fiziologiji. A krivac je glutaminska kiselina. Izolirana i iskristalizirana ima okus slican morskim algama, a nezgoda je u tome da gotovo sve japanske osnovne prehrambene namirnice sadrze ogromne kolicine ove kiseline. Opet, za razliku od ostatka svijeta gdje to i nije takav slucaj. Dnevnom se potrosnjom u Japanu u tijelo unose ( uvjetno kazano) ogromne kolicine glutaminske kiseline da tijelo redovito "trazi" nove doze.
Slicna je situacija i sa cajem u Japanu. Japanski je caj, kazu, u dosta slucajeva tretiran sa ovom kiselinom koja se u beznacajnim kolicinama nalazi u cajevima iz npr. NR Kine, Taiwana ili drugim napicima poput kave.

Najbolji nacin za "smiriti" vaseg japanskog gosta je, ako mu se vec ne moze ponuditi izvorni japanski okus, otrcati u ducan i spremiti mu japanski caj. Nakon samo nekoliko gutljaja tijelo ce prestati traziti dodatne doze glutaminske kiseline, a vas ce japanski prijatelj , ovaj put, zadovoljno uzdahnuti nakon cega ce uslijediti recenica - Ovako je i u Japanu!



01.08.2011. u 05:23 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2012 (6)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (9)
Veljača 2011 (8)
Prosinac 2010 (12)
Studeni 2010 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Japan je drzava bogate tradicije, kulture, iznimnog kulinarstva i, sto je najvaznije, poprilicno nepoznata prosjecnom zapadnjaku, cija se percepcija o ovoj drzavi bazira na poluprovjerenim informacijama u razlicitim tekstovima tabloidnog predznaka ili na nekim, globalno ukrjenjenim stereotipovima. Ovdje bih pokusao demistificirati neke stvari, a isto tako, prenijeti neka saznanja koja sam dobio studirajuci japansku umjetnost, religiju, drustvo i jezik, kao i iskustvo zivljenja u Japanu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Croatiantraveller.net
Najbolji hrvatski turisticki magazin

Kucanica u Japanu
Vrlo duhovit i odlicno napisan blog dozivljajima Hrvatice u Japanu

Fotografije u blogu

Fotografije u blogu sluze iskljucivo za ilustraciju, i osobno su vlasnistvo pisca ovog bloga.







Free Counters


Get Your Free Counters







Locations of visitors to this page