Zbog cega Japanci strpljivo cekaju u redovima da bi jeli ramen ( tjesteninu) ?
Ramen ili kineska tjestenina u vrucoj juhi je jedno od najpopularnijih jela u Japanu. Ispred poznatijih zalogajnica redovito stoji nekoliko stolica za ljude koji cekaju na red da bi usli prostor gdje se jede, a cesto, redovi znaju biti i puno duzi.
Cesto jedem po restoranima, ali postoje neka mjesta, bez obzira koliko bih volio kusati njihova jela, vjerovatno nikada necu imati prilike. Cak i u mom susjedstvu za jedan steak house red zna biti i pedesetak metara, cak i duzi. I tko je godinama, svaki dan u svo vrijeme. Jednostavno mi se ne da potrositi toliko vremena cekajuci na jelo.
Naravno, ova navika nije rezervirana samo za ramen restorane, nego i za mjesta koja posluzuju i drugaciju hranu.
Jedan od razloga cekanja je da Japanci jedu brzo, a zdjelica sa tjesteninom ionako se pojede u prosjeku za 5 minuta. I to je vrijeme potpuno dovoljno da gost zadovoljan i puna trbuha napusti restoran. Uglavnom jako zaposleni Japanci ne mare potrositi nesto vise vremena na popularno jelo ili popularno mjesto.
Drugi je razlog i sto su Japanci jako trendy nacija, te ako je neki restoran bio prikazan na televiziji ili nekom magazinu, jednostavno zure tamo, formiraju red ( dijelom i strahujuci da ne probaju nesto dok je jos popularno) i obruzani strpljivoscu zen redovnika, cekaju na svoju porciju. Oni koji slucajno nisu primjetili reportazu na TV-u, vjerovatno ce im se prikljuciti na zacelju reda, jer, naravno ni oni ne zele ostati po strani.
Po jednom istrazivanju oko 45% ispitanika je voljna cekati oko 30 minuta u redu, a nesto vise od 30% i sat vremena.