DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> Nikola Tesla promet Kopirajte slijedeći kod i pastajte ga iza taga u vašem HTML dokumentu. janjo Why you have to go and make things so complicated?

ponedjeljak, 23.10.2006.

EP O TEDIJU

EP O TEDIJU

Kad bljesnu munja jaka i prasne moćni grom
Podsjetila roda rodni mu dom
I junak bješe tad tek rođen
Dadoše mu ime Tedi, silom vođen

Rastao je kao trava na kiši junak vrli taj
Laboratorij mu bješe rodni zavičaj
Gorjele su šume i livade te
Gdje on je izvodio čudne eksperimente

A kad jedno večer u san mu uđe vila
I reče mu „Tedi, fizika ti je sudbina“
Prihvati on poziv sveti što mu je dao Bog
I otišao je smjesta do pakla tog

I godine proletiše i naraste Tedi sav
Žućene boje, kano grivasti lav
Zaposliše ga tad pakleni demoni, gdje
Pitaju ga vječno „i je li to sve“

Otada vrli junak naš, ponos sela mog
Živi u tuđini, usred pakla tog
Tko ga prokle tad, tko mu baci kletvu
Da ne uspije nikad, iz prve u eksperimentu!

V.M.

- 00:11 - AJDE, KOMENTIŠI NEŠTO ( 2 scratches) - jebena arhiva mnoge tajne skriva - #

srijeda, 18.10.2006.

Ne, ne želim pisati o njegovim sto puta prožvakanim izumima, bilo bi sivo.

Zašto je sve tako crno-bijelo oko tog čovjeka?
Zar nitko ne shvaća da je i on bio samo čovjek, samo čovjek izvan svoga vremena.

ROĐENJE SVJETLA

Rođen je u Smiljanu, u ponoć, dijete svećenika Milutina čiji se otac isto zvao Nikola Tesla (služio je u slavnoj Napoleonovoj vojsci). Nikola tesla je bio najmlađi sin. Imao je tri sestre i natprosječno inteligentnog (kako sam kaže u autobiografiji Moji izumi) brata Danu, koji je bio ponos obitelji.
Teslini su imali divnog i pametnog Arapskog konja, najboljeg u selu. Obožavali su ga i bili ponosni na njega jednako kao i na Danu. Možda mu je baš zato konj presudio smrtnu kaznu kada ga je zabacio na tlo. Dane je bio u agoniji 2 tjedna i umro. Taj događaj ostao je u Nikolinoj podsvijesti čitav život.
Naime Tesla je, s godinama, dobivao sve čudnije fobije i napadaje: padao bi u nesvijest kada bi vidio kristal, bilo bi mu mučno kada bi vidio breskvu, bojao se mikrosvijeta pa je jabuke i ostalo voće prao u vreloj vodi, nije mogao dotaknuti žensku kosu..

No, je li Dane zaista umro na taj način (kako Nikola tvrdi). Mnogi znanstveni psiholozi tvrde da su sve fobije bile plod Nikolina bijega od istine o smrti njegova brata. Smatra se da je zapravo Nikola, kao mali, slučajno gurnuo Danu niz stepenice i on je zadobio smrtne ozlijede. U svome bunilu, Dane je vjerojatno optužio Nikolu za udes. To mu otac nikada nije mogao oprostiti, a majka, kao i svaka majka, pružala mu je potporu.
To bi mogla biti i istinita teorija, s obzirom na Nikolinu trajnu opsjednutost majkom i opisivanjem majke kao sveticu; dok oca nije ni spominjao (osim formalno tipa o mrtvima sve najbolje).

Od stresova iz mladosti, mnogi od nas bježe pomoću droga, ali Tesla je spas našao u matematici i elektrotehnici koju je pohađao u Grazu. Premda nije bio službeno upisan na faks, jer nije imao dovoljno novca, išao je na sva predavanja i prati zbivanja u svijetu fizike.

U mladosti je dosta kockao, bio je poznat kao igrač bilijara. Jednom je prokockao čitavu majčinu imovinu. Žene ne spominje.

No nije bio homoseksualac, kako bi neki skeptici rekli, nego je bio profesionalac na području žena. Nakon što se obogatio svojim izumima, sve najljepše kćerke obližnjih bogataša, uključujući i Morganovu kćer, oblijetale su mladoga Teslu, no sve ih je odbijao. Zašto?

KATHARINA JOHNSON

Žena poznatog američkog pisca Roberta Underwooda Jonhsona, Katharina, bila je, po svemu sudeći Teslina Julija. Čitajući njihova pisma uviđa se ogromna povezanost među njima. Robert je bio veliki Nikolin prijatelj i teške dane međusobno su se pomagali, ali, vjeruje se, nije ni sluti što se događa između njega i njegove žene. Ne može se reći sa sigurnošću da je Tesla gajio osjećaje prema Kathrini, ali za Kathrinu se itekao može reći, jer je gotovo otvoreno to naglašavala u pismima Nikoli, dok je Nikola ostao dosljedan.
Izgleda da je jedina žena koju je Tesla volio, za koji bi i prisilio se da joj dotakne kosu, bila žena od njegovog najboljeg prijatelja, koji mu je toliko puta pomogao u nevoljama da ga nije mogao prevariti, na na taj okrutan način.

HUMANIST?

Tesla je bio, u jednu ruku, velikodušan čovjek, zna se da je pokidao ugovor od 10 000 000$ koji je potpisao sa Georgeom Westinghousom, kada je ovaj zapao u dugove i zna se da je, već kada je osiromašio, slao sve što ima starom prijatelju Robertu i organizirao susrete u čast njegove, već pokojne, žene Kathrine koja mu je do zadnjeg dana života neprestano pisala pisma, na koje je Tesla odbijao odgovarati.
U drugu ruku, bio je vrlo okrutan jer je dosta gledao ljude po izgledu; jednom prilikom dao je otkaz tajnici jer je bila predebela i to je javno i rekao. Nakon toga je unajmio dvije superzgodne tajnice zavidnih oblina.

Na kraju, nije ni pričao sa svakim. Družio se samo sa najbogatijim i najpopularnijim ljudima, poput gospodina Clementsa, poznatijeg kao Mark Twain i mnogim drugim.
Dosta puta je izjavio i da ne vidi smisla životu, ako ne uživa u njemu, pa ne vidim da je bio neki humanista. To što je htio napraviti bežičnu slobodnu energiju, nije radio zbog gladi u svijetu, već uglavnom radi svoga gušta.

KRAJ

Na kraju je ostao bez love i nije imao za skupe hotele pa se prebacio u Hotel NewYorker. Napušten i razočaran, hranio je golubove. Pred kraj, uglavnom su ga iskorištavali ljudi iz politike, uglavnom iz Jugoslavije. Umro je napušten i usamljen. Zbog njegove ekscentrične izjave o zrakama smrti i CIA ga je promatrala. Na kraju, u konačnom izvješću za javnost, govore da ništa zanimljivo nisu našli...navodno.

- 21:47 - AJDE, KOMENTIŠI NEŠTO ( 1 scratches) - jebena arhiva mnoge tajne skriva - #

Bobo, jebat ću te, skidaj gaće, odmah sada odmah... BOOOOZA

Designed by: Nlo©