Matijević želi hotel u Zagrebu
NOVI SAD - Vlasniku Industrije mesa „Matijević" Petru Matijeviću najveći uspeh prošle godine predstavlja to što je kompanija, kao i u prethodne 22 godine osvarila dobit. U 2015. poslovni rezultat bolji je oko 30 odsto u odnosu na 2014, uprkos tome što je, kako primećuje Matijević, platežna moć sve slabija. Dobit je, veli, lane bila oko 30 miliona evra.
"Ne smatram uspehom što će u Fabrici autobusa „Neobus" poslovati multinacionalna komapnija „Delfi", o čemu je potpisan ugovor o zakupu na deset godina s Industirijom mesa kao vlasnikom „Neobusa"", kaže Matijević. „Matijević" neće biti pogođon uredbom Vlade Srbije o zabrani uvoza najlošije kategorije mehanički otkoštenog mesa, koji su mesni prerađivači koristili u proizvodnji viršli, kobasica, parizera...Petar Matijević kaže da u preradi mesa za suhomesnate proizvode kompanija „Matijević" koristi isključivo svoje meso. "U preradi koristimo sopstvene sirovine, nismo uvoznici nikavog mesa", kaže on, i dodaje da je mera Vlade Srbije dobra, ali da će Uredba neminovno dovesti do poskupljenja mesnih prerađevina. "Za mene nije uspeh ni to što sam prvi srpski biznismen koji je kupio dva poljoprivredna dobra u Hrvatskoj, u Negoslavcima i Starim Jankovcima, koja imaju ukupno 1.500 hektara oranica. Osećam lično zadovljstvo što sam se bar tako vratio u zavičaj jer sam odrastao u blizini, u Sremskim Lazama, srpskom selu sa 600 žitelja u Vukovarsko-sremskoj županiji", navodi. O tome da li će i dalje ulagati u Hrvatskoj Matijević kaže da za sada nema planove, dok se ne pojave, mada razmišlja o tome da ulaže u hotelijerstvo. "'Matijević' ima četiri hotela, u Novom Sadu hotele „Centar", „Aleksandar" i na Ribarskom ostrvu i hotel „Vojvodina" u Zrenjaninu. Ne planiramo da kupujemo hotele na Primorju jer su oni više za domaću radinost nego za kompaniju poput naše, ali u gradskim sredinama, na prvom mestu u hrvatskoj prestionici Zagrebu imamo ambicije", kaže Matijević. "U ugostiteljstvu smo se ostvarili. Nedavno smo kupili i restoran od porodice novosadskog ugostitelja poznatog po nadimku Bata Pežo i za mesec dana, posle renovinaranja, Novi Sad će dobiti pravu vojvođansku čardu", veli sagovornik. Kada je reč o osnovnoj delatnosti, proizvodnji i preradi mesa, Petar Matijević kaže da u 2016. planira da i dalje bude apsolutni lider, pošto je pretekao „Karneks" iz Vrbasa i novosadsku „Neoplantu". "'Matijević' proizvede više od „Juhora" iz Jagodine i pomenuta dva prerađivača. Svakodnevno iz Industrije mesa „Matijević" izađe 150 tona svežeg mesa i mesnih prerađevina", navodi on stanovi prodaja Sućidar Oznake: stanovi prodaja Sućidar |
< | siječanj, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |