Ljetna modna anketa

15 lipanj 2022


Rijetko se upuštam u rasprave.
Osim s ljudima za koje znam da će komunikaciju učiniti zdravom te pristojnom bez obzira na različitosti u stavovima i vrijednostima.
No, upustila sam se u raspravu o odijevanju u poslovnim situacijama te institucijama.

Tvrdim da ne vidim razliku između ženskih suknji i kratkih hlača koje nose muškarci, stoga ne razumijem zašto ih oni ne bi mogli nositi u spomenutim uvjetima.

Zašto je prihvatljivo da žene pokažu potkoljenice, a muškarci ne?

Ukoliko neprestano govorimo o različitim oblicima diskriminacije, utoliko se ovdje može govoriti o diskriminaciji na osnovi spola u pogledu službenih pravila o odijevanju. Za oba spola bi trebalo vrijediti jednako. Ljudi smo? Čemu onda razlike?

- Nama je puuuuuno, punooo lakše u ljetnim mjesecima. Tema je super, ali... Norme oblačenja i ponašanja su veoma bitne, a "old school" nalaže da muškarci ne smiju imati kratke hlače (ispod koljena). Pravila su pravila. Mi možemo suknje, za njih nema kratkih hlača. - sažimam tvrdnje sugovornica.

- Sebično i nepravedno. Old school? U prošlosti su pravila ugnjetavala žene pa više ne vrijede. - izgovaram.

I prepričavam zgodu s jednog ispita. Mi djevojke u haljinama, a kolega je morao ići kupiti duge hlače u trgovinu jer mu nije bilo dozvoljeno izaći na ispit u finijim kratkim hlačama ispod koljena. Vani +40, ali ne može, ne može i gotovo.

U zgradu županije dolazi muškarac i ne puštaju ga u hlačama do koljena, a prolazi žena u jednako kratkoj haljini bez problema. Ona može. On ne može bez obzira na to što je ukazao na slučaj.

Mi se možemo hladiti, a muškarci neka se kuhaju.

Klimatske promjene su odavno pokucale na vrata. Moglo bi biti zdravije, ugodnije i usuđujem se reći u skladu s modernim vremenskim hodom.

Što mislite o tome?
Oznake: ODIJEVANJE, pravila, institucije, rasprava, spolovi, Kultura

Podrži rodnu ravnopravnost na radnom mjestu

09 studeni 2021Izdvojite minutu svog vremena i potpišite peticiju protiv rodne neravnopravnosti.

Peticija: nijeuredu.com

Podaci su zabrinjavajući!

Žene u prosjeku imaju 13% manju plaću od muškaraca te 22% manju mirovinu. U nadzorne odbore ulaze otprilike 12 godina kasnije od muškaraca.

Svaku treću ženu se pri zapošljavanju pita o privatnim životnim planovima poput braka i djece.


Poboljšajmo prava žena na radnom mjestu.

Zakonom je zabranjeno postavljati pitanja o obiteljskom statusu, vjeri, nacionalnosti, političkom uvjerenju i slično; prilikom razgovora za posao.

Praksa govori drugačije.

STOP diskriminaciji i seksizmu!


#history

"Samostalne ženskinje" krajem XIX. i početkom XX. stoljeća.

Marija Jambrišak (1847.- 1937.) je bila hrvatska pedagoginja i učiteljica, spisateljica te borkinja za prava žena. Zalagala se za ravnopravno obrazovanje, izjednačavanja plaća i radnih uvjeta za učitelje i učiteljice... Isticala je važnost cjeloživotnog obrazovanja te osuđivala primjenu fizičke kazne u odgoju.

U svom djelu, "O pristojnom vladanju u svim životnim prilikama: rukovođ za općenje u obitelji, u društvu i u javnom životu" iz 1896. godine, iznosi upute za lijepo ponašanje u obitelji te javnom i društvenom životu. Njen bonton nam je izniman trag povijesti svakodnevice društva, obitelji i žena u Hrvatskoj devetnaestog stoljeća.

Ulomak o samostalnim ženama ondašnjeg vremena.
U njenim idejama se očituje težnja pomirljivosti suprotstavljenih načela i stajališta pa istodobno progovara progresivno, patrijahalno i konzervativno.Djelo Marije Jambrišak

#womaninbussines #history #croatia #teachers #womanpower

Proces i dalje traje.

Promjene počinju od nas!Oznake: povijest, diskriminacija, seksizam, peticija, spolovi, ravnopravnost, svijet

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.