Degustacija mesa Istarskog goveda
Konoba Danijeli, Kringa
Četvrtak, 26.03.2009, 20h.
Više od 50 uzvanika, uglavnom stalnih gostiju konobe Danijeli, sakupilo se na jubilarnoj 5. degustaciji mesa istarskog goveda. I na prijašnjim degustacijama, najavljivano je kako Azrri, zajedno sa Vinistrom i Istarskim maslinarima svaki mjesec organizira vođene degustacija mesa istarskog goveda u ugostiteljskim objektima sa kojima je potpisan ugovor o zajedničkoj poslovnoj suradnji, odnosno ugovor u komercijalizaciji mesa istarskog goveda, boškarina. Objekti su to, koji su ispunili osnovne preduvjete, odnosno završili edukaciju pripreme mesa istarskog goveda, koji već aktivno promoviraju jela na bazi boškarina i koji za to posjeduju posebne oznake. Nakon što se degustacije organiziraju kod svih ugostitelja, izabrati će se najbolja i najkreativnija jela te urediti kuharica sa svim receptima, vinima i uljima.
Već na ulazu u konobu dočekali su nas ljubazni domačini i predivni mirisi koji su se širili iz kuhinje. Pašteta od plećke i kuhani jezik bili su uvertira u cijelu večer. Da bi okusi bili potpuni pobrinuo se Gosp. Ferenac Giulio sa svojim Chardonnayom, a maslinovo ulje Prelum, obitelji Kocijančić, savršeno se uklopilo u hladno predjelo. Za toplo predjelo servirani su ravioli punjeni mesom istarskog goveda u umaku od šparuga te ravioli punjeni sirom sa šugom od boškarina. Mladi teran Damira Paljuha iz Kvešti, zaokružio je predjelo i pokazao svu snagu zemlje središnje Istre. Kao poslasticu za kraj, domačini su pripremili pečenje od boškarina u umaku od pancete a Gosp. Angelini predstavio nam je svoj vrhunski Cabbernet souvignion.
Posebnost ove degustacije bila je u činjenici da je tog istog jutra, u Pazinu potpisano pismo namjere između Istarskog Župana i Gradonačelnika Pazina o davanju AZRRI-u na korištenje stancije na Gortanovom brijegu u svrhu razvoja Centra za regionalno ruralni razvoj Istre, a upravo je projekt zaštite Istarskog goveda jedan od uspješno provedenih projekata zaštite autohtonih pasmina koji će upravo tamo naći svoju bazu.
Graciano Prekalj, direktor AZRRI-a, zahvalio se gostima, vinarima i maslinarima koji prate degustacije, ističući geofizičke i klimatske osobitosti plodova Istarske zemlje odnosno prirodno savezništvo stočara i poljoprivrednika. Naglasio je potrebu zaštite autohtonih pasmina kroz gospodarske projekte a time razvoj ruralne Istre te razvoj stočarstva. AZRRI je u skladu sa time kandidirao prema Evropskim fondovima i novi projekt, “BioDiNet”, koji za cilj ima zaštitu autohtonih vrsta odnosno zaštitu biološke raznolikosti Istre.
Do slijedeće degustacije dobar tek…….
|