Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/istra

Marketing

Degustacija mesa Istarskog goveda

Degustacija mesa Istarskog goveda
Konoba Danijeli, Kringa

Četvrtak, 26.03.2009, 20h.
Više od 50 uzvanika, uglavnom stalnih gostiju konobe Danijeli, sakupilo se na jubilarnoj 5. degustaciji mesa istarskog goveda. I na prijašnjim degustacijama, najavljivano je kako Azrri, zajedno sa Vinistrom i Istarskim maslinarima svaki mjesec organizira vođene degustacija mesa istarskog goveda u ugostiteljskim objektima sa kojima je potpisan ugovor o zajedničkoj poslovnoj suradnji, odnosno ugovor u komercijalizaciji mesa istarskog goveda, boškarina. Objekti su to, koji su ispunili osnovne preduvjete, odnosno završili edukaciju pripreme mesa istarskog goveda, koji već aktivno promoviraju jela na bazi boškarina i koji za to posjeduju posebne oznake. Nakon što se degustacije organiziraju kod svih ugostitelja, izabrati će se najbolja i najkreativnija jela te urediti kuharica sa svim receptima, vinima i uljima.
Već na ulazu u konobu dočekali su nas ljubazni domačini i predivni mirisi koji su se širili iz kuhinje. Pašteta od plećke i kuhani jezik bili su uvertira u cijelu večer. Da bi okusi bili potpuni pobrinuo se Gosp. Ferenac Giulio sa svojim Chardonnayom, a maslinovo ulje Prelum, obitelji Kocijančić, savršeno se uklopilo u hladno predjelo. Za toplo predjelo servirani su ravioli punjeni mesom istarskog goveda u umaku od šparuga te ravioli punjeni sirom sa šugom od boškarina. Mladi teran Damira Paljuha iz Kvešti, zaokružio je predjelo i pokazao svu snagu zemlje središnje Istre. Kao poslasticu za kraj, domačini su pripremili pečenje od boškarina u umaku od pancete a Gosp. Angelini predstavio nam je svoj vrhunski Cabbernet souvignion.
Posebnost ove degustacije bila je u činjenici da je tog istog jutra, u Pazinu potpisano pismo namjere između Istarskog Župana i Gradonačelnika Pazina o davanju AZRRI-u na korištenje stancije na Gortanovom brijegu u svrhu razvoja Centra za regionalno ruralni razvoj Istre, a upravo je projekt zaštite Istarskog goveda jedan od uspješno provedenih projekata zaštite autohtonih pasmina koji će upravo tamo naći svoju bazu.
Graciano Prekalj, direktor AZRRI-a, zahvalio se gostima, vinarima i maslinarima koji prate degustacije, ističući geofizičke i klimatske osobitosti plodova Istarske zemlje odnosno prirodno savezništvo stočara i poljoprivrednika. Naglasio je potrebu zaštite autohtonih pasmina kroz gospodarske projekte a time razvoj ruralne Istre te razvoj stočarstva. AZRRI je u skladu sa time kandidirao prema Evropskim fondovima i novi projekt, “BioDiNet”, koji za cilj ima zaštitu autohtonih vrsta odnosno zaštitu biološke raznolikosti Istre.
Do slijedeće degustacije dobar tek…….


Post je objavljen 29.03.2009. u 19:26 sati.