subota, 26.01.2008.

Grafenauer, "Sakriveni"Vickin dnevnik i Zakletva Vlašićeva

Grafenauer

Najviše je zanimanja,polemike i napetosti izazvalo pitanje o tzv. „skrivenom“ Vickinu dnevniku.Ovo je pitanje iskrslo kada je p.Radogost Grafenauer,slovenski isusovac,iz dokumentacije koja mu je bila pristupačna u Međugorju,ispisao 14 mjesta u kojima se govori o „hercegovačkom slučaju“ i o dvojici mostarskih kapelana koji su zbog neposlušnosti od svoje vrhovne uprave oslobođeni zavjeta i otpušteni iz Reda Manje braće( O.F.M.),po nalogu Svete Stolice.

U tim se izvatcima koje je p.Grafenauer predao msgr.Žaniću,na 10 mjesta govori o tome,kako je „Gospa“ rekla da dvojica kapelana nisu ništa kriva.

Kronološki se stvar ovako odvijala.
Pater Radogost Grafenauer,D.I.
Pater Grafenauer je želio ispitati događaje u Međugorju,pa se stoga 13. prosinca 1982. napismeno obratio dr. Mati Zovkiću – članu Komisije za ispitivanje događaja u Međugorju – s molbom da mu pribavi dopuštenje od biskupa Žanića da bi mogao ispitati vidioce „Gospe“ u Međugorju.

Dr.Zovkić odmah, 16. prosinca 1982., piše biskupu Žaniću,šaljući Grafenauerovo pismo,s riječima: „Preporučam da postupite kako on( Grafenauer primj. N.B.) predlaže da ispita djecu.“

P.Grafenauer u pismu biskupu Žaniću.od 31. prosinca 1982., kaže da bi za vrijeme zimskih školskih praznika mogao razgovarati s djecom,ali: „U svome bih eventualnom poslu molio najprije Vaše odobrenje , a onda pogotovo za Vaš blagoslov.“

Msgr.Žanić prihvaća Grafenauerov prijedlog i u pismu od 8. siječnja 1983.piše mu: „Hvala za pismo i za interes za
Međugorje.Dođite,bit će mi drago,bit ću Vam od pomoći koliko bude moguće.“

Pismom od 17. siječnja 1983. Grafenauer najavljuje biskupu Žaniću svoj dolazak za 24. siječnja 1983.
Grafenauer je „U Mostaru u biskupiji preslušao 20-tak magnetofonskih traka o Međugorju i zaključio da ne ide u
Međugorje jer se tamo ne ukazuje Gospa.Potaknut od biskupa ipak je otišao.“(P.ŽANIĆ),Sudbina“Dnevnika ukazanja“ Vicke Ivanković iz Međugorja,Biskupski ordinarijat Mostar, br. 54/84.,13. siječnja 1984.)

P.Grafenauer stigao je u Međugorje 28. siječnja 1983.(Usp.Kronika ukazanja, 28. sijecnje 1983.)
U Međugorju je ostao nekoliko dana ( Prema Kronici, od 28. sijecnja do 2. veljace 1983. )ispitujući vidioce i dvojicu kapelana.Nakon punih ispitivanja djece“došao je kod fra Tomislava Vlašića da mu priopći da ovdje nema Gospe.

Fra Tomislav mu je priznao logičnost ali ga je upozorio da na krivoj razini razlikuje duhove“.( Kronika, 2. veljače 1983.) Zatim su obojica,p.Tomislav Vlašić i p.Grafenauer,postili i molili,i Grafenauer je opet razgovarao sa
vidiocima,pregledao svu dokumentaciju i: „Na koncu p.Radogost ( Grafenauer primj.m.)je rekao da je ovdje jasno na djelu Gospa.(…)Pošao je danas u Mostar biskupu da ga pozove na obraćenje u onom pravcu u kojem Gospa poziva i njega i sve nas.“( Ondje.)

Grafenauer je u Mostaru predao biskupu Žaniću 14 izvadaka koje je prepisao iz dokumentacije koja mu je bila na
raspolaganju u Međugorju,a radilo se o „hercegovačkom slučaju“ i dvojici mostarskih kapelana.

/23:42/ ..::nevermind or?::.. /0 lost souls)/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.