< | travanj, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Sastojak bez kojeg indijska kuhinja nije potpuna...
Stoljećima je u Indiji bio znak bogatstva,pa se stoga i nazivao 'tekućim zlatom'. U drevna su ga vremena nazivali 'hranom za mozak' jer je izvor bjelančevina i energije. Osim Ayurvede, koja mu pridodaje veliko značenje u balansiranju dosha, zauzima posebno mjesto u hindskoj religiji. Osim što se prinosi kao ponuda bogovima, koristi se i u žrtvenim yajnama (jađnja) kod ceremonija vjenčanja, sprovoda, prizivanjima povoljnosti itd.
na slici tzv. yajna kunda u Naimisaranyi, mjestu gdje je prema hindskom vjerovanju izgovorena Bhagavata Purana
Drago mi je da se novija saznanja dozvoljavaju umjerenu uporabu ghija, jer iako spada u zasićene masti, ne šteti više od običnih ulja (osim ukoliko ne govorimo o hladno prešanim uljima čija je kvaliteta i blagotvorno djelovanje na zdravlje neusporediva s ostalima). vidi Wiki
Njegov je okus, orašast i karamelasto sladak, također neusporediv i nezamjenjiv.
Često se pri kuhanju može začiniti rimskim kuminom, lišćem curryja, svježim đumbirom ili zelenim čilijima, te preliti preko kuhanog povrća za ukusan i vrlo okusan ručak.
Neke naše trgovine i male mljekare nude gotov ghi. Više vrsta i po povoljnijim cijenama lakše je pronaći vani, mada sam u posljednje vrijeme čitala da neki proizvođači unutra stavljaju sve i svašta.
Vrlo ga je lako napraviti doma, pa predlažem da jednom pokušate i sami.
Volim ghi jer se dobro poklopljen može držati u smočnici čak 2 mjeseca (bdw, jeste li primjetili da ta prostorija ne postoji u novo građenim zgradama????!!!! ne razumijem…), a ukoliko ga držite u frižideru čak 4 mjeseca. Ako ga smrznete rok trajanja mu je 6 mjeseci.
Stoga, za one entuzijastične i uporne evo recepta.
Ghi
Laganim kuhanjem maslaca isparava se tekućina koju on sadrži, a krute se bjelančevine talože na dnu lonca. Krajnji rezultat procesa je pun lonac mirisnog tekućeg zlata.
Ukoliko ne možete nabaviti domaći maslac, kupite onaj od malih mljekara. S nekima od naših velikih proizvođača imam ne tako dobrih iskustava. Za ne povjerovati je koliko se tekućine nalazi u nekima od njih.
Kuhinjska pomagala:
lonac (5l)
kuhača
posuda za odstranjenu pjenu
cjedilo
papirnati ručnici ili gaza
staklenka s poklopcem
još vam treba
1/2 -2 kg nesoljenog maslaca (postupak je isti kod svake količine, varira samo veličina lonca i vrijeme spravljanja)
1. Stavite maslac u lonac. Otopite ga na umjerenoj vatri. Kada se masla otopi, a površinu mu prekrije pjena, lagano ga promiješajte i u potpunosti smanjite vatru. Kuhajte ga tako dok se pjena ne nakupi u većoj količini i ne stvori se korica.
2. Uzmite kuhaču i pažljivo skinite nakupljenu pjenu. Ovaj ćete postupak ponavljati još nekoliko puta, svakih 20-30 minuta.
Na dnu ćete vidjeti nataložene želatinaste proteine koji će tijekom kuhanja tamniti. Niti u jednom trenutku ne miješajte više ghi.
3. Nakon što se prestala stvarati pjena, maknite ghi s vatre i procijedite ga.
4. Pričekajte da se malo ohladi pa ga ulijte u staklenke i poklopite.
(Pjenu koju ste skinuli u Indiji upotrijebe za spravljanje uppme, pri spravljanju tijesta za razna peciva, kao namaz i sl. Poklopite ju, spremite u frižider i potrošite u roku 3-4 dana).
Začinjeni ghi
Želite li napraviti začinjeni ghi, od začina napravite bouquet garni tj. zamotajte ih u malo gaze, dodajte čim se maslac otopi i nastavite kuhati ghi po receptu.
na 1.5 kg maslaca stavite:
3 žlice rimskog kumina i 6-8 suhih listova curryja
2 žlice zelenog papra u zrnu
5 cm dug komadić đumira
i pjesma za kraj...
Kako uživam u indijskim pjesnicima, danas vam donosim jednu pjesmu od slijepog pjesnika Surdase, koji je neko vrijeme boravio u gorespomenutom svetom mjestu, Naimisaranyi.
akhiyaam hari darshan kI pyaasI |
dekho chaahat kamala nayan ko, nis din rahat udaasI ||
kesar tilak motin kI maalaa, vrindaavan ke vaasI |
nehaa lagaae tyaagI gaye trun sam, Daari gaye gal phaamsI ||
kaahu ke man kI kou kaa jaane, logan ke man haamsI |
suradaas prabhu tumhare daras bin lehom karavat kaashI ||
Our eyes thirst for a vision of Hari;
They long to see the lotus-eyed one,
grieving for him day and night.
Wearing a saffron tilak and pearl garland
and dwelling in Vrindavan,
he gave us his love, then cast us aside like a blade of grass,
throwing a noose around our necks.
No one knows what is in another's mind,
there is laughter in people's hearts;
But Lord of Surdas, without a vision of you
we would give up our very lives.