< | prosinac, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Ovih sam dana na poklon dobila ananas. Odlučila sam ga iskoristiti na sasvim nekonvencionalan način i od njega skuhati odličnu juhu.
Vaišnave (poklonici boga Višnua) iz Maharashtre, pripremaju ovo jelo povodom raznih svetkovina. Odlično se slaže s došama, rižom s prženim kockicama panira i halvom od griza za desert.
Zbog uistinu neobične kombinacije okusa i sjajnog visualnog dojma, odvažnima predlažem da ga posluže na novogodišnjem stolu. Iako je juha, zbog gustoće prolazi i kao sabđi. Ukoliko želite gušće jelo, smanjite količinu tekućine. Za najbolji rezultat i izniman okus predlažem da koristite kokosovo mlijeko, a ne vodu.
Vrijeme pripreme: 10-15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: 4-5 osoba
Sastojci:
3 žlice blanširanih badema, prepolovljenih
3 žlice indijskih oraščića
1 žlica sezama
1/2 žlice korijandera u zrnu
2 žlice kokosa
1 3/4 šalice vode ili kokosovog mlijeka
1.5 cm komad đumbira narezan na trakice
1-2 ljuta čilija
3 žlice ghija ili maslaca
1/2 žličice crne gorušice
12 tučaka šafrana
1 1/4 žličice soli
1 manji ananas (birajte zrele, ne prezrele), očišćen i narezan na kockice od 1.5 cm
1 šalica graška
3 žlice vrhnja
1/8 žličice svježe ribanog muškata
1/2 žličice garam masale
Postupak:
1. U mlinac ubacite 1 1/2 žlice indijskih oraščića i badema, korijander, sezam i kokos. Sameljite. Pomiješajte mljevene začine s 1/2 šalice vode ili kokosovog mlijeka. Dodajte trakice đumbira. Sve ubacite u blender i dobro izblendajte. Procijedite kroz fino cjedilo. Pazite da istisnete što više tekućine.
2. Zagrijte ghi ili maslac. Ubacite ostatak indijskih oraščića i badema. Popržite ih i izvadite. Ubcite gorušicu. Kada ispucketa ulijte začinjenu tekućinu i kuhajte 2-3 minute. Ulijete ostatak vode ili kokosovog mlijeka, ubacite šafran i sol. Zavrijte te smanjite tekućinu i kuhajte 5 minuta.
3. Obacite kockice ananasa (kada koristite svježi grašak, ubacite ga zajedno s ananasom) , poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta ili dok ananas ne omekša. Ubacite odmrznuti grašak (ili onaj iz konzerve). Umiješajte vrhnje, muškatni oraščić i garam masala te ukrasite poprženim indijskim oraščićima i bademima te poslužite.
Obožavam zelje na sve načine i u svim oblicima! Svim istomišljenicima, u ovo brrr hladno jutro, donosim jedan recept iz vrućeg Bengala kao prijedlog za hrvatski sezonski ručak.
Umjesto namakanja mung dala i kuhanja, ja sam ga pripremila kao za klice tj.namočila ga, drugi ga dan stavila u klijalište i zatim treći popržila u ovom curryu. Na taj je način ostao onakav kakvog ga volim - hrskav.
Vrijeme namakanja i kuhanja dala: oko 2 sata
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
135 g cijelog zelenog mung dala
1 žličica rimskog kumina
1 žličica crne gorušice
2 zelena čilija
2.5 cm đumbira narezanog na trakice
5 žlica ulja ili ghija (prolazi i s dvije)
1/4 žličice asafetide
10 listova currya ili 1 lovorov
455 g narezanog zelja
1 žličica kurkume
1 žlica mljevenog korijandera
1 žličica soli
2 žličice limunovog soka
1 žličica javorovog sirupa ili meda
Postupak:
1. Operite mung dal i namočite ga u 2l kipuće vode. Kuhajte na laganoj vatri 2 minute. Maknite posudu s vatre, poklopite i pustite da odstoji 1 sat. Kuhajte mung još sat vremena dok ne omekša. Pazite da se ne raskuha. Procijedte.
2. Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati dodajte kumin, čili i đumbir, a zatim asafetidu, lišće currya ili lovorov list, narezano zelje, kurkumu i korijander.
Kuhajte uz često miješanje oko 10-20 minuta dok zelje ne posmeđi te ne postane meko (ne prekuhano).
3. Ubacite mung dal, sol, limunov sok i med ili javorov sirup.
Poslužite vruće uz chapati i rižu.
posljednjih sam si mjesec i nekoliko dana prepisala svojevrsno blog bolovanje.
Za sve one koji me pitaju za nove recepte...
Iako sam dosta kuhala (gajar halvu za 100!!!! ljudi i sl. nebuloze) nije mi ostalo vremena za postanje recepata.
Zimski praznici kucaju na vrata pa se osim svojih učenika opraštam i od podužeg blog bolovanja.
Stay tuned!