< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 26.12.2007.

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa s bademima



Ovih sam dana na poklon dobila ananas. Odlučila sam ga iskoristiti na sasvim nekonvencionalan način i od njega skuhati odličnu juhu.
Vaišnave (poklonici boga Višnua) iz Maharashtre, pripremaju ovo jelo povodom raznih svetkovina. Odlično se slaže s došama, rižom s prženim kockicama panira i halvom od griza za desert.

Zbog uistinu neobične kombinacije okusa i sjajnog visualnog dojma, odvažnima predlažem da ga posluže na novogodišnjem stolu. Iako je juha, zbog gustoće prolazi i kao sabđi. Ukoliko želite gušće jelo, smanjite količinu tekućine. Za najbolji rezultat i izniman okus predlažem da koristite kokosovo mlijeko, a ne vodu.


Vrijeme pripreme: 10-15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: 4-5 osoba


Sastojci:

3 žlice blanširanih badema, prepolovljenih
3 žlice indijskih oraščića
1 žlica sezama
1/2 žlice korijandera u zrnu
2 žlice kokosa
1 3/4 šalice vode ili kokosovog mlijeka
1.5 cm komad đumbira narezan na trakice
1-2 ljuta čilija
3 žlice ghija ili maslaca
1/2 žličice crne gorušice
12 tučaka šafrana
1 1/4 žličice soli
1 manji ananas (birajte zrele, ne prezrele), očišćen i narezan na kockice od 1.5 cm
1 šalica graška
3 žlice vrhnja
1/8 žličice svježe ribanog muškata
1/2 žličice garam masale

Postupak:

1. U mlinac ubacite 1 1/2 žlice indijskih oraščića i badema, korijander, sezam i kokos. Sameljite. Pomiješajte mljevene začine s 1/2 šalice vode ili kokosovog mlijeka. Dodajte trakice đumbira. Sve ubacite u blender i dobro izblendajte. Procijedite kroz fino cjedilo. Pazite da istisnete što više tekućine.

2. Zagrijte ghi ili maslac. Ubacite ostatak indijskih oraščića i badema. Popržite ih i izvadite. Ubcite gorušicu. Kada ispucketa ulijte začinjenu tekućinu i kuhajte 2-3 minute. Ulijete ostatak vode ili kokosovog mlijeka, ubacite šafran i sol. Zavrijte te smanjite tekućinu i kuhajte 5 minuta.

3. Obacite kockice ananasa (kada koristite svježi grašak, ubacite ga zajedno s ananasom) , poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta ili dok ananas ne omekša. Ubacite odmrznuti grašak (ili onaj iz konzerve). Umiješajte vrhnje, muškatni oraščić i garam masala te ukrasite poprženim indijskim oraščićima i bademima te poslužite.

26.12.2007. u 12:25 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 23.12.2007.

Bandhgobhi mung tarkari - zelje sa zelenim mung dalom



Obožavam zelje na sve načine i u svim oblicima! Svim istomišljenicima, u ovo brrr hladno jutro, donosim jedan recept iz vrućeg Bengala kao prijedlog za hrvatski sezonski ručak.
Umjesto namakanja mung dala i kuhanja, ja sam ga pripremila kao za klice tj.namočila ga, drugi ga dan stavila u klijalište i zatim treći popržila u ovom curryu. Na taj je način ostao onakav kakvog ga volim - hrskav.


Vrijeme namakanja i kuhanja dala: oko 2 sata
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

135 g cijelog zelenog mung dala
1 žličica rimskog kumina
1 žličica crne gorušice
2 zelena čilija
2.5 cm đumbira narezanog na trakice
5 žlica ulja ili ghija (prolazi i s dvije)
1/4 žličice asafetide
10 listova currya ili 1 lovorov
455 g narezanog zelja
1 žličica kurkume
1 žlica mljevenog korijandera
1 žličica soli
2 žličice limunovog soka
1 žličica javorovog sirupa ili meda

Postupak:

1. Operite mung dal i namočite ga u 2l kipuće vode. Kuhajte na laganoj vatri 2 minute. Maknite posudu s vatre, poklopite i pustite da odstoji 1 sat. Kuhajte mung još sat vremena dok ne omekša. Pazite da se ne raskuha. Procijedte.

2. Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati dodajte kumin, čili i đumbir, a zatim asafetidu, lišće currya ili lovorov list, narezano zelje, kurkumu i korijander.
Kuhajte uz često miješanje oko 10-20 minuta dok zelje ne posmeđi te ne postane meko (ne prekuhano).

3. Ubacite mung dal, sol, limunov sok i med ili javorov sirup.
Poslužite vruće uz chapati i rižu.

23.12.2007. u 07:35 • 3 KomentaraPrint#

srijeda, 19.12.2007.

Odmor

posljednjih sam si mjesec i nekoliko dana prepisala svojevrsno blog bolovanje.
Za sve one koji me pitaju za nove recepte...
Iako sam dosta kuhala (gajar halvu za 100!!!! ljudi i sl. nebuloze) nije mi ostalo vremena za postanje recepata.

Zimski praznici kucaju na vrata pa se osim svojih učenika opraštam i od podužeg blog bolovanja.

Stay tuned!



19.12.2007. u 21:53 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>