Obožavam zelje na sve načine i u svim oblicima! Svim istomišljenicima, u ovo brrr hladno jutro, donosim jedan recept iz vrućeg Bengala kao prijedlog za hrvatski sezonski ručak.
Umjesto namakanja mung dala i kuhanja, ja sam ga pripremila kao za klice tj.namočila ga, drugi ga dan stavila u klijalište i zatim treći popržila u ovom curryu. Na taj je način ostao onakav kakvog ga volim - hrskav.
Vrijeme namakanja i kuhanja dala: oko 2 sata
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
135 g cijelog zelenog mung dala
1 žličica rimskog kumina
1 žličica crne gorušice
2 zelena čilija
2.5 cm đumbira narezanog na trakice
5 žlica ulja ili ghija (prolazi i s dvije)
1/4 žličice asafetide
10 listova currya ili 1 lovorov
455 g narezanog zelja
1 žličica kurkume
1 žlica mljevenog korijandera
1 žličica soli
2 žličice limunovog soka
1 žličica javorovog sirupa ili meda
Postupak:
1. Operite mung dal i namočite ga u 2l kipuće vode. Kuhajte na laganoj vatri 2 minute. Maknite posudu s vatre, poklopite i pustite da odstoji 1 sat. Kuhajte mung još sat vremena dok ne omekša. Pazite da se ne raskuha. Procijedte.
2. Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati dodajte kumin, čili i đumbir, a zatim asafetidu, lišće currya ili lovorov list, narezano zelje, kurkumu i korijander.
Kuhajte uz često miješanje oko 10-20 minuta dok zelje ne posmeđi te ne postane meko (ne prekuhano).
3. Ubacite mung dal, sol, limunov sok i med ili javorov sirup.
Poslužite vruće uz chapati i rižu.
Post je objavljen 23.12.2007. u 07:35 sati.