Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa s bademima



Ovih sam dana na poklon dobila ananas. Odlučila sam ga iskoristiti na sasvim nekonvencionalan način i od njega skuhati odličnu juhu.
Vaišnave (poklonici boga Višnua) iz Maharashtre, pripremaju ovo jelo povodom raznih svetkovina. Odlično se slaže s došama, rižom s prženim kockicama panira i halvom od griza za desert.

Zbog uistinu neobične kombinacije okusa i sjajnog visualnog dojma, odvažnima predlažem da ga posluže na novogodišnjem stolu. Iako je juha, zbog gustoće prolazi i kao sabđi. Ukoliko želite gušće jelo, smanjite količinu tekućine. Za najbolji rezultat i izniman okus predlažem da koristite kokosovo mlijeko, a ne vodu.


Vrijeme pripreme: 10-15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: 4-5 osoba


Sastojci:

3 žlice blanširanih badema, prepolovljenih
3 žlice indijskih oraščića
1 žlica sezama
1/2 žlice korijandera u zrnu
2 žlice kokosa
1 3/4 šalice vode ili kokosovog mlijeka
1.5 cm komad đumbira narezan na trakice
1-2 ljuta čilija
3 žlice ghija ili maslaca
1/2 žličice crne gorušice
12 tučaka šafrana
1 1/4 žličice soli
1 manji ananas (birajte zrele, ne prezrele), očišćen i narezan na kockice od 1.5 cm
1 šalica graška
3 žlice vrhnja
1/8 žličice svježe ribanog muškata
1/2 žličice garam masale

Postupak:

1. U mlinac ubacite 1 1/2 žlice indijskih oraščića i badema, korijander, sezam i kokos. Sameljite. Pomiješajte mljevene začine s 1/2 šalice vode ili kokosovog mlijeka. Dodajte trakice đumbira. Sve ubacite u blender i dobro izblendajte. Procijedite kroz fino cjedilo. Pazite da istisnete što više tekućine.

2. Zagrijte ghi ili maslac. Ubacite ostatak indijskih oraščića i badema. Popržite ih i izvadite. Ubcite gorušicu. Kada ispucketa ulijte začinjenu tekućinu i kuhajte 2-3 minute. Ulijete ostatak vode ili kokosovog mlijeka, ubacite šafran i sol. Zavrijte te smanjite tekućinu i kuhajte 5 minuta.

3. Obacite kockice ananasa (kada koristite svježi grašak, ubacite ga zajedno s ananasom) , poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta ili dok ananas ne omekša. Ubacite odmrznuti grašak (ili onaj iz konzerve). Umiješajte vrhnje, muškatni oraščić i garam masala te ukrasite poprženim indijskim oraščićima i bademima te poslužite.


Post je objavljen 26.12.2007. u 12:25 sati.