< | studeni, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Još 3 dana do Dipavalija...
Phirni je vrsta pudinga vrlo slična khiiru. Osnovni su mu sastojci mlijeko, riža i šećer. Jednostavan, osnovni phirni možete pretvoriti u pravu deliciju dodavanjem raznih začina ili voća. Oni tradicionalni uključuju šafran (kešar phirni), bademe (badam phirni), mango ili ružinu vodicu.
Phirni je vrlo lako napraviti, kao i svaki puding. Rjeđi ili gušći – na vama je izbor.
Jedan od slatkiša koji se poslužuju za Dipavali je badam phirni.
Ja sam ga radila na tradicionalan način, ali vam donosim i novi, brz način spravljanja.
BADAM PHIRNI
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 i 1/2 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
1/2 šalice (75 g) badema (blanširanih i oguljenih)
1/3 šalice (30 g) basmati riže
1 šalica vrele vode
1/2 litre mlijeka
1/2 litre slatkog vrhnja
2/3 šalice (140 g) šećera
1/4 žličice šafrana
Postupak:
1. Stavite rižu i bademe u posudu.
Prelijte ih kipućom vodom i ostavite ih 1 sat. (Još tradicionalniji način uključuje namakanje u hladnoj vodi 6-7 sati)
Izlijte bademe, rižu i svu tekućinu u blender i izblendajte u gladak pire.
Cjedilo obložite gazom, smjesu izlijte u nju i iscijedite što je više bademovog mlijeka moguće.
Neki recepti ne zahtijevaju cijeđenje pirea nego se u kipuće mlijeko ulijeva cijela smjesa. Izbor je na vama.
2. Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i šećer. Stavite na vatru i, uz neprestano miješanje, dovedite tekućinu do vrenja. Smanjite vatru i polako ulijte bademovo mlijeko ili smjesu. Neprestano miješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica.
Kuhajte 10-12 minuta neprestano miješajući smjesu. Ukoliko volite gušće pudinge kuhajte ga još neko vrijeme.
Kada se puding ohladi na sobnu temperaturu izlijte ga u posudice, ohladite i ukrasite po želji.
Brza verzija:
Sastojci:
15 badema, oguljenih
4 žlice rižinog brašna
21/2 šalice mlijeka
5 žlica šećera
šafran
1. U blender ulijte 1/2 šalice mlijeka i oguljene bademe. Izblendajte. Umiješajte rižino brašno.
2. Zavrite mlijeko i šećer. Polako ulijte smjesu badema, mlijeka i rižinog brašna. Uz neprestano miješanje kuhajte nekoliko minuta dok se ne napravi puding.
Ohladite na sobnu temperaturu, ulijte u zdjelice i ukrasite.