Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Ususret indijskoj Novoj godini - Badam phirni



Još 3 dana do Dipavalija...

Phirni je vrsta pudinga vrlo slična khiiru. Osnovni su mu sastojci mlijeko, riža i šećer. Jednostavan, osnovni phirni možete pretvoriti u pravu deliciju dodavanjem raznih začina ili voća. Oni tradicionalni uključuju šafran (kešar phirni), bademe (badam phirni), mango ili ružinu vodicu.
Phirni je vrlo lako napraviti, kao i svaki puding. Rjeđi ili gušći – na vama je izbor.

Jedan od slatkiša koji se poslužuju za Dipavali je badam phirni.
Ja sam ga radila na tradicionalan način, ali vam donosim i novi, brz način spravljanja.


BADAM PHIRNI

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 i 1/2 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

1/2 šalice (75 g) badema (blanširanih i oguljenih)
1/3 šalice (30 g) basmati riže
1 šalica vrele vode
1/2 litre mlijeka
1/2 litre slatkog vrhnja
2/3 šalice (140 g) šećera
1/4 žličice šafrana

Postupak:

1. Stavite rižu i bademe u posudu.



Prelijte ih kipućom vodom i ostavite ih 1 sat. (Još tradicionalniji način uključuje namakanje u hladnoj vodi 6-7 sati)
Izlijte bademe, rižu i svu tekućinu u blender i izblendajte u gladak pire.
Cjedilo obložite gazom, smjesu izlijte u nju i iscijedite što je više bademovog mlijeka moguće.



Neki recepti ne zahtijevaju cijeđenje pirea nego se u kipuće mlijeko ulijeva cijela smjesa. Izbor je na vama.

2. Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i šećer. Stavite na vatru i, uz neprestano miješanje, dovedite tekućinu do vrenja. Smanjite vatru i polako ulijte bademovo mlijeko ili smjesu. Neprestano miješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica.
Kuhajte 10-12 minuta neprestano miješajući smjesu. Ukoliko volite gušće pudinge kuhajte ga još neko vrijeme.
Kada se puding ohladi na sobnu temperaturu izlijte ga u posudice, ohladite i ukrasite po želji.




Brza verzija:

Sastojci:
15 badema, oguljenih
4 žlice rižinog brašna
21/2 šalice mlijeka
5 žlica šećera
šafran

1. U blender ulijte 1/2 šalice mlijeka i oguljene bademe. Izblendajte. Umiješajte rižino brašno.

2. Zavrite mlijeko i šećer. Polako ulijte smjesu badema, mlijeka i rižinog brašna. Uz neprestano miješanje kuhajte nekoliko minuta dok se ne napravi puding.
Ohladite na sobnu temperaturu, ulijte u zdjelice i ukrasite.


Post je objavljen 06.11.2007. u 22:49 sati.