< | listopad, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Ovo jednostavno i ukusno seosko jelo spravljaju svećenici u Valmikijevom Ašramu (prema tradicionalnom vjerovanju Valmiki je pisac epa 'Ramajane') u Ramtirathu.
Zbog masale u kojoj prevladavaju slatki začini nije baš za svačije nepce, ali se nadam da će naći svoje mjesto na vašem jelovniku.
Svježe rajčice nadomjestite pelatima ili umakom od rajčice (ukoliko ste radili svoj to je najbolji izbor), a grašak onim smrznutim (ukoliko ne koristite smrznutu hranu slobodno ga izostavite, jelo će biti 'preživjeti' i bez njega).
Vrijeme pripreme i kuhanja: 45 minuta -1 sat
Količina: 4-5 osoba
Sastojci:
1/4 žličice kima
1/2 žličice korijandera u zrnu
4-5 zrna papra
3 cijela klinčića
1 žličica kardamoma u zrnu (potrebno očistiti 6-7 mahuna srednje veličine)
4 žlice ghija ili maslaca (možete smanjiti količinu na dvije i čak koristiti i maslinovo ulje)
2 velike rajčice, oguljene i nasjeckane
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice crvene paprike ili kajenskog papra
1 mala nasjeckana glavica zelja težine oko 455 g
1 šalica graška
2 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
1 žličica soli
Postupak:
1. U el. mlincu ili mužaru sameljite kim, korijander, papra, klinčiće i kardamom.
2. Zagrijte ghi i ubacite rajčice, pola količine samljevenih začina, kurkumu i papriku. Kuhajte dok se rajčice ne pretvore u gusti umak. (Ukoliko koristite već gotov umak od rajčica nakon dodavanja začina krenite na idući korak.)
3. Dodajte narezano zelje, pomiješajte ga s umakom par minuta, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 15ak minuta.
4. Ubacite svježi grašak i kuhajte još 15-30 minuta uz povremeno miješanje. Ukoliko jelo postane suho, ulijte 2-3 žlice vode. Ukoliko imate smrznuti grašak, dodajte ga 2-3 minute prije samoga kraja zajedno sa solju, nasjeckanim korijanderom ili peršinom te ostatkom mljevenih začina.
Lagano promiješajte i poslužite s došom punjenom kokosom ili krumpirom (vsta tzv. indijske 'palačinke' od fermentiranog urad dala i riže) ili jednostavno 'po domaći' s krumpirom u bilo kojem obliku.
Dobar tek!
P.S. Skoro zaboravih...Sretan Dan učitelja svima koji to jesu ili se spremaju postati! I root for you!