Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

BANDHGOBI HARI MATAR TARKARI - skromno zelje na indijski način



Ovo jednostavno i ukusno seosko jelo spravljaju svećenici u Valmikijevom Ašramu (prema tradicionalnom vjerovanju Valmiki je pisac epa 'Ramajane') u Ramtirathu.

Zbog masale u kojoj prevladavaju slatki začini nije baš za svačije nepce, ali se nadam da će naći svoje mjesto na vašem jelovniku.

Svježe rajčice nadomjestite pelatima ili umakom od rajčice (ukoliko ste radili svoj to je najbolji izbor), a grašak onim smrznutim (ukoliko ne koristite smrznutu hranu slobodno ga izostavite, jelo će biti 'preživjeti' i bez njega).


Vrijeme pripreme i kuhanja: 45 minuta -1 sat
Količina: 4-5 osoba


Sastojci:
1/4 žličice kima
1/2 žličice korijandera u zrnu
4-5 zrna papra
3 cijela klinčića
1 žličica kardamoma u zrnu (potrebno očistiti 6-7 mahuna srednje veličine)
4 žlice ghija ili maslaca (možete smanjiti količinu na dvije i čak koristiti i maslinovo ulje)
2 velike rajčice, oguljene i nasjeckane
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice crvene paprike ili kajenskog papra
1 mala nasjeckana glavica zelja težine oko 455 g
1 šalica graška
2 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
1 žličica soli

Postupak:

1. U el. mlincu ili mužaru sameljite kim, korijander, papra, klinčiće i kardamom.

2. Zagrijte ghi i ubacite rajčice, pola količine samljevenih začina, kurkumu i papriku. Kuhajte dok se rajčice ne pretvore u gusti umak. (Ukoliko koristite već gotov umak od rajčica nakon dodavanja začina krenite na idući korak.)

3. Dodajte narezano zelje, pomiješajte ga s umakom par minuta, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 15ak minuta.

4. Ubacite svježi grašak i kuhajte još 15-30 minuta uz povremeno miješanje. Ukoliko jelo postane suho, ulijte 2-3 žlice vode. Ukoliko imate smrznuti grašak, dodajte ga 2-3 minute prije samoga kraja zajedno sa solju, nasjeckanim korijanderom ili peršinom te ostatkom mljevenih začina.
Lagano promiješajte i poslužite s došom punjenom kokosom ili krumpirom (vsta tzv. indijske 'palačinke' od fermentiranog urad dala i riže) ili jednostavno 'po domaći' s krumpirom u bilo kojem obliku.



Dobar tek!

P.S. Skoro zaboravih...Sretan Dan učitelja svima koji to jesu ili se spremaju postati! I root for you!

Post je objavljen 05.10.2007. u 12:49 sati.