< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 02.10.2007.

Gajar Halva iliti halva od mrkve



Ovaj sjevernoindijski slatkiš nije svakidašnji desert. Ohrabrite se pripremiti ga za neku uistinu posebnu priliku i uživajte u usklicima oduševljenja!
Ova se halva može skuhati od bilo koje vrste mrkve, no savjetujem vam uzeti što svježiju i slađu.
Halvu od mrkve možete poslužiti toplu ili hladnu, sa ili bez šlaga, ukrašenu zlatnom ili srebrnom folijom (jestivom), prženim bademima, indijskim oraščićima ili pistaciima.
Ja sam se odlučila za kontrast narančaste mrkve i zelenih pistacia, a halvu sam još dodatno prošarala srebrnom folijom.
(Količina predložena u receptu odnosi se na neku standardnu količinu kod posluživanja deserta. Tokom godina sam otkrila da ista količina zadovolji samo dva istinska ljubitelja Gajar Halve ;) )


Vrijeme pripreme i kuhanja: 1h 30 min
Količina: 8-10 osoba


Sastojci:

9 srednje velikih mrkvi (oko 685g) naribanih na sitan ribež
1 i pol šalice (360 ml) slatkog vrhnja
2 i pol šalice (600 ml) punomasnog mlijeka
8 zrna papra
pola šalice (110g) šećera
pola šalice (85g) smeđeg šećera
1 žličica mljevenog kardamoma
1/3 šalice (80 ml) ghija ili maslaca
1/4 šalice sjeckanih badema
1/4 šalice grožđica
1/2 šalice sjeckanih oraha
1/4 žličice mljevenih klinčića
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice cimeta u prahu
2 žlice meda

Postupak:

1. U posudu stavite naribanu mrkvu, slatko vrhnje, mlijeko i zrna papra. Stavite na najjaču vatru da smjesa proključa, a zatim kuhajte na umjerenoj vatri oko 40ak minuta ili dok smjesa ne postane gotovo suha. (Postepeno smanjujte jačinu vatre da halva ne zagori.)

2. Umiješajte šećere i pola količine mljevenog kardamoma i kuhajte oko 15ak minuta uz neprestano miješanje. Halva je gotova kada je smjesa gotovo suha.

3. U tavi zagrijte ghi ili maslac i prepržite bademe. Izvadite ih, a ghi prelijte preko hlave i umiješajte ga zajedno s grožđicama, orasima i mljevenim začinima. Vratite halvu na vatru i kuhajte ju dok se ne počne odvajati od rubova posude.
Izvadite papar i umiješajte med.
Poslužite ju ukrašenu prženim bademima (na slici je prelivena medom naknadno i poslužena s pistacijama).



Vadila sam ju žlicom za sladoled. Možete ju dodatno još iskuhati i staviti u kalup te izrezati u rombove, oblikovati kuglice ili ju jednostavno, tradicionalno, samo poslužiti u posudi.


02.10.2007. u 14:37 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>