< | listopad, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Ovaj sjevernoindijski slatkiš nije svakidašnji desert. Ohrabrite se pripremiti ga za neku uistinu posebnu priliku i uživajte u usklicima oduševljenja!
Ova se halva može skuhati od bilo koje vrste mrkve, no savjetujem vam uzeti što svježiju i slađu.
Halvu od mrkve možete poslužiti toplu ili hladnu, sa ili bez šlaga, ukrašenu zlatnom ili srebrnom folijom (jestivom), prženim bademima, indijskim oraščićima ili pistaciima.
Ja sam se odlučila za kontrast narančaste mrkve i zelenih pistacia, a halvu sam još dodatno prošarala srebrnom folijom.
(Količina predložena u receptu odnosi se na neku standardnu količinu kod posluživanja deserta. Tokom godina sam otkrila da ista količina zadovolji samo dva istinska ljubitelja Gajar Halve ;) )
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1h 30 min
Količina: 8-10 osoba
Sastojci:
9 srednje velikih mrkvi (oko 685g) naribanih na sitan ribež
1 i pol šalice (360 ml) slatkog vrhnja
2 i pol šalice (600 ml) punomasnog mlijeka
8 zrna papra
pola šalice (110g) šećera
pola šalice (85g) smeđeg šećera
1 žličica mljevenog kardamoma
1/3 šalice (80 ml) ghija ili maslaca
1/4 šalice sjeckanih badema
1/4 šalice grožđica
1/2 šalice sjeckanih oraha
1/4 žličice mljevenih klinčića
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice cimeta u prahu
2 žlice meda
Postupak:
1. U posudu stavite naribanu mrkvu, slatko vrhnje, mlijeko i zrna papra. Stavite na najjaču vatru da smjesa proključa, a zatim kuhajte na umjerenoj vatri oko 40ak minuta ili dok smjesa ne postane gotovo suha. (Postepeno smanjujte jačinu vatre da halva ne zagori.)
2. Umiješajte šećere i pola količine mljevenog kardamoma i kuhajte oko 15ak minuta uz neprestano miješanje. Halva je gotova kada je smjesa gotovo suha.
3. U tavi zagrijte ghi ili maslac i prepržite bademe. Izvadite ih, a ghi prelijte preko hlave i umiješajte ga zajedno s grožđicama, orasima i mljevenim začinima. Vratite halvu na vatru i kuhajte ju dok se ne počne odvajati od rubova posude.
Izvadite papar i umiješajte med.
Poslužite ju ukrašenu prženim bademima (na slici je prelivena medom naknadno i poslužena s pistacijama).
Vadila sam ju žlicom za sladoled. Možete ju dodatno još iskuhati i staviti u kalup te izrezati u rombove, oblikovati kuglice ili ju jednostavno, tradicionalno, samo poslužiti u posudi.