Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Gajar Halva iliti halva od mrkve



Ovaj sjevernoindijski slatkiš nije svakidašnji desert. Ohrabrite se pripremiti ga za neku uistinu posebnu priliku i uživajte u usklicima oduševljenja!
Ova se halva može skuhati od bilo koje vrste mrkve, no savjetujem vam uzeti što svježiju i slađu.
Halvu od mrkve možete poslužiti toplu ili hladnu, sa ili bez šlaga, ukrašenu zlatnom ili srebrnom folijom (jestivom), prženim bademima, indijskim oraščićima ili pistaciima.
Ja sam se odlučila za kontrast narančaste mrkve i zelenih pistacia, a halvu sam još dodatno prošarala srebrnom folijom.
(Količina predložena u receptu odnosi se na neku standardnu količinu kod posluživanja deserta. Tokom godina sam otkrila da ista količina zadovolji samo dva istinska ljubitelja Gajar Halve ;) )


Vrijeme pripreme i kuhanja: 1h 30 min
Količina: 8-10 osoba


Sastojci:

9 srednje velikih mrkvi (oko 685g) naribanih na sitan ribež
1 i pol šalice (360 ml) slatkog vrhnja
2 i pol šalice (600 ml) punomasnog mlijeka
8 zrna papra
pola šalice (110g) šećera
pola šalice (85g) smeđeg šećera
1 žličica mljevenog kardamoma
1/3 šalice (80 ml) ghija ili maslaca
1/4 šalice sjeckanih badema
1/4 šalice grožđica
1/2 šalice sjeckanih oraha
1/4 žličice mljevenih klinčića
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice cimeta u prahu
2 žlice meda

Postupak:

1. U posudu stavite naribanu mrkvu, slatko vrhnje, mlijeko i zrna papra. Stavite na najjaču vatru da smjesa proključa, a zatim kuhajte na umjerenoj vatri oko 40ak minuta ili dok smjesa ne postane gotovo suha. (Postepeno smanjujte jačinu vatre da halva ne zagori.)

2. Umiješajte šećere i pola količine mljevenog kardamoma i kuhajte oko 15ak minuta uz neprestano miješanje. Halva je gotova kada je smjesa gotovo suha.

3. U tavi zagrijte ghi ili maslac i prepržite bademe. Izvadite ih, a ghi prelijte preko hlave i umiješajte ga zajedno s grožđicama, orasima i mljevenim začinima. Vratite halvu na vatru i kuhajte ju dok se ne počne odvajati od rubova posude.
Izvadite papar i umiješajte med.
Poslužite ju ukrašenu prženim bademima (na slici je prelivena medom naknadno i poslužena s pistacijama).



Vadila sam ju žlicom za sladoled. Možete ju dodatno još iskuhati i staviti u kalup te izrezati u rombove, oblikovati kuglice ili ju jednostavno, tradicionalno, samo poslužiti u posudi.




Post je objavljen 02.10.2007. u 14:37 sati.