< | srpanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Namaste!
Dragi posjetitelji,
Primite puno pozdrava iz vruće Indije. Nadam se da će i nama ovaj čili (osim ovome riksha wali koji ga veže za sreću na svoje vozilo) donijeti sreću na našem proputovanju.
U idućih mjesec i nekoliko dana neću biti u mogućnosti donositi vam recepte, no nadam se da će vam nekoliko fotografija i kratkih impresija o Indiji pružiti zadovoljstvo i prenijeti duh ove zemlje.
Zašto sam ovdje?
Krenula sam u Indiju tragom znanja, tradicije i duhovnog iskustva kojeg nam ona nudi.
Nedavno sam čula za dvoje Amerikanaca koji u Indiji vode škole i obrazuju indijsku djecu kombinirajući svoje iskustvo u podučavanju sa indijskom tradicijom.
Odlučila sam ih posjetiti i prošetati se školskim hodnicima, upoznati nastavnike i ravnatelje i naučiti nešto novo.
Tako smo nakon ugodnog puta i kratkog švrljanja po Delhiju stigli u Faridabad i ayurvedsku kliniku Jiva Ayurveda te Jiva Public School.
Iako uživam u ljetnim praznicima, priznajem da mi već nedostaje učionica pa sam jedva dočekala uskočiti u koju.
Na satu engleskog jezika
Jiva Public School posebna je škola koja osim materijalne strane obrazovanja naglašava i razvoj emocionalne inteligencije, moralnih vrijednosti i duhovni razvoj.
Zanimljivo je da se svakog dana prije početka nastave recitiraju tradicionalne mantre, a učitelji i direktor škole održavaju jutarnji sastanak koji im služi kao nadahnuće za predstojeći dan.
Nakon što su dosta proboravili u učionicama i uvidjeli nedostatke obrazovnog sustava, rektor i ravnatelj škole, u suradnji s bivšim indijskim predsjednikom, odlučili su napisati udžbenike koji će se baviti aktualnim indijskim problemima i na taj način obrazovati indijsku djecu za bolje sutra.
Na znanje i sustav prenosenja znanja gledaju drugacije nego mi na zapadu. Mi cjelinu rastavljamo na sve sitnije dijelove pokusavajuci pronici u njen smisao dok oni to ne rade (Indijci cijeli svijet i sve pojave u njemu gledaju kao cjelinu) pa stoga u toj skoli cak ne postoji niti zvono koje bi taj radni dan ucenika dijelilo na satove.
I malo o hrani...
Kada uđem u lokalnu prodavaonicu i vidim sve vrste dala, začina, masala, papadama...nadohvat ruke i vrrrrrlo jeftine te razne vrste povrća zaista mi je žao što ne kuham. No malo odmora nikome ne škodi.
Dvojca ucenika iz skole kuhaju vrlo ukusnu hranu koju sam s radoscu iscekivala...
Toliko za sada. Kako idem po selima internet postaje sve sporiji i sporiji pa mi treba dosta vremena da uploadam slike. Nadam se da cu vam uskoro uspjeti uploadati sve sto sam vam pripremila.
Slike brda indijskih slatkisa i preukusnih thalija.
Danas posjecujem razne hramove u gradicu Vrindavani i istrazujem koju hranu tamosnji svecenici nude indijskim bozanstvima (poznato je da Indijci svakodnevno posvećuju svoju hranu nudeći je svom božanstvu na malenim kućnim oltarima, a iso cine i svecenici u gradskim hramovima).
Sada žurim na ručak – capati Rs 3 (45lipa) i dal Rs 10 (1 i nešto kuna). To je život!
Do čitanja!
Tikvice, rajčice, svježi bosiljak i zrna fenela tvore sočan ljetni subji.
Priča o bosiljku
Nježni zeleni mirisni listovi bosiljka cijenjeni su uzduž i popreko kugle zemaljske što i ne čudi kada mu ime mu potječe od grčke riječi basilikon phuton što doslovno znači kraljevska biljka. U Italiji je simbol ljubavi, Egipćani su ga nudili na svojim oltarima, a u grkokatoličkoj se pravoslavnoj crkvi koristi pri spravljanju svete vodice.
U Indiji se bosiljak također povezuje s božanskim.
I dok se vrsta Ocimum basilicum uzgaja i koristi kao začin (u Indiji Ocimum kilimandscharicum), Octimum sanctum većina hinduskih domova smatra vrlo svetim i ne jede ga.
Kažu da se njime Indijci čak zaklinju na sudu.
O bosiljku, božanstvima i meditaciji
Smatra se da Sveti bosiljak štiti od nesreće i naći ćete ga u središtu i vrtovima svakog Višnuovog, Raminog ili Krišninog hrama u Indiji. Ondje se naziva Tulasi ili Tulsi.
Tulsi je Višnuova pratilja i svježi se vijenci spleteni od njena lišća svakodnevno nude njegovim božanstvima. Čak se smatra da je udana za Višnua, (priča) te svake godine na datum njihova vjenčanja (Tulasi Vivaha - sredina listopada) počinje sezona vjenčanja u Indiji.
Drži se da je područje prekriveno Tulsi biljkom (i sama biljka) vrlo povoljno za meditaciju i obožavanje pa kada ste u Indiji pokušajte nabaviti njeno sjeme i zasaditi ga u svome vrtu, balkonu ili stanu.
Tulsi se u obliku božanstva, Vrinda Devi, obožava u indijskim hramovima.
Bosiljak u ayurvedi
Bosiljak je jedan od najvažnijih sastojaka ayurvedske medicine. Ayurveda ga koristi kao antioksidant, njime liječi artritis, bronhitis, astmu, srčane probleme jer snižava krvni tlak i razne infekcije mjehura i bubrega.
Također se smatra da smanjuje stres (uz promjenu životnog stila, naravno).
Bosiljak podiže imunitet tijela pa ga je dobro uzimati kod prehlade.
Kod kuhanja čaja u vrelu vodu ubacite i malo suhog ili svježeg bosiljka.
Kako bosiljak potpomaže probavu i pomaže kod probavnih smetnji, njegovo svježe ili suho lišće pomiješajte s malo suho prženog kumina, limunovog soka, papra, soli i ulja i prelijte preko povrća ili salate.
Iako se za gore navedene boljke u ayurvedi koristi Tulsi, moj mi je ayurvedski doktor preporučio i običan, 'hrvatski' bosiljak.
Bosiljak u vrtu ili teglici
Niz godina sadila sam Tulsi biljku i uz nju naučila se brinuti i o običnom bosiljku.
Ukoliko posadite 'običan' bosiljak kao začinsku biljku imajte na umu da mu treba dosta vode jer ne podnosi sušu.
Kod zalijevanja pazite da je temperatura vode za zalijevanje približno jednaka temperaturi okoline. Bosiljak se zalijeva sredinom dana, a uspješnom uzgoju pridonosi i često prskanje listova. Uz redovito zalijevanje, plijevljenje i okopavanje vaš će bosiljak predivno uspijevati.
Kako trgati lišće bosiljka
Da bi se vaš bosiljak razgranao i uspješno rastao najbolje mu je lišće rezati iznad svakog para listova.
Lako uočljivi parovi listova
Rezati ovdje
LOUKI TAMATAR TARKARI
Louki je vrsta indijske tikve. Zamijenite ju s mladim tikvicama ili tikvom (očistite sjemenke ukoliko su jako velike).
Vrijeme kuhanja će varirati u skladu s vrstom tikve koju ste izabrali.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-50 minuta
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
2 očišćena zelena čilija (preskočiti ukoliko ne želite)
2 cm velik komad đumbirova korijena, nasjeckan
3 žlice indijskih oraščića ili badema
1 1/2 žlice korijandera u zrnu
1 žličica kumina
1/4 žličice fenela (komorača)
1/4 šalice vode
3 žlice ghija ili maslaca
2 srednje velike rajčice, oguljene i nasjeckane
685 g tikvica ili tikve, oguljene i narezane na kockice od 2 cm
1/2 žličice kurkume
1 žličica soli
3 žlice nasjeckanog bosiljka
Postupak:
1. U blender ubacite čilije, đumbir, indijske oraščiće ili bademe, korijander, kumin, fenel (komorač) i vodu i izblendajte u gltku smjesu.
2. Zagrijte ghi ili maslac. Ulijte izblendani začinski pire i pržite ga dok ne zgusne i počne odvajati od ghija. Umiješajte rajčice i kuhajte par minuta.
3. Dodajte narezane tikvice (tikvu), kurkumu, sol i pola bosiljka. Pomiješajte i poklopite. Kuhajte na tihoj vatri. Promiješajte s vremena na vrijeme i pazite da se tikvice na zalijepe za dno posude. Ako su presuhe ulijte malo vode.
4. Kuhajte dok tikvice ne omekšaju (nemojte ih prekuhati) oko 20-40 minuta, ovisno o tipu tikve. Poslužite ih posipane s ostatkom bosiljka.
Nije me bilo neko vrijeme – hvala svima na strpljenju.
Mogli ste primijetiti da nisam baš neka od slatkiša. Ali, kada ih jedem onda volim da su kraljevski.
Danas vam donosim, po mome mišljenju, jedan takav.
U Bengalu je nazivaju mohan bhog, zadivljujuće jelo i moja je omiljena vrsta halave.
Topli začini poput šafrana, fenela, papra i lovorovog lista zasigurno će vas ugrijati u ove kišovite dane (pogotovo ako ste posljednjih par dana pokisli kao miš... i kao ja).
SUJI BESAN HALVA
Vrijeme pripreme: 30ak minuta
Količina: 6-8 osoba
Sastojci:
2 1/4 šalice mlijeka (ili 1 šalica mlijeka i 1 1/4 vode)
1 šalica šećera
1/4 žličice šafrana
1/4 šalice grožđica
1/2 šalice maslaca ili ghija
1 lovorov list
1/2 žličice fenela (komorača)
1/2 šalice prosijanog besana (slanutkovog brašna)
3/4 šalice griza
1/2 šalice nasjeckanih ili raspolovljenih badema
1/8 svježe mljevenog papra
1/4 svježe mljevenog muškatnog oraščića
Postupak:
1. U posudi pomiješajte mlijeko i šećer. Neprestano miješajte i pustite da zavre. Potpuno smanjite vatru, ubacite šafran i grožđice te poklopite.
2. Zagrijte maslac ili ghi. Ubacite lovorov list i fenel i pržite par sekundi. Umiješajte besan, griz i bademe. Pržite ih na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje 10-12 minuta.
Smjesa je gotova kada i griz i besan potamne par nijansi. Ne smiju posmeđiti.
3. Maknite posudu s vatre. Oprezno, uz neprestano miješanje, polako ulijte začinjeno mlijeko. Stavite posudu na umjerenu vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok smjesa ne upije svu tekućinu, a zrna griza se ne skuhaju (5-8) minuta.
4. Halavu možete poslužiti u zdjelicama ili ju razliti po namašćenoj posudi, izravnati i izrezati.
Poslužite ju posipanu s malo papra i muškata.
U slast!