< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 10.07.2007.

Bosiljak i tikvice

Tikvice, rajčice, svježi bosiljak i zrna fenela tvore sočan ljetni subji.



Priča o bosiljku

Nježni zeleni mirisni listovi bosiljka cijenjeni su uzduž i popreko kugle zemaljske što i ne čudi kada mu ime mu potječe od grčke riječi basilikon phuton što doslovno znači kraljevska biljka. U Italiji je simbol ljubavi, Egipćani su ga nudili na svojim oltarima, a u grkokatoličkoj se pravoslavnoj crkvi koristi pri spravljanju svete vodice.
U Indiji se bosiljak također povezuje s božanskim.
I dok se vrsta Ocimum basilicum uzgaja i koristi kao začin (u Indiji Ocimum kilimandscharicum), Octimum sanctum većina hinduskih domova smatra vrlo svetim i ne jede ga.
Kažu da se njime Indijci čak zaklinju na sudu.


O bosiljku, božanstvima i meditaciji



Smatra se da Sveti bosiljak štiti od nesreće i naći ćete ga u središtu i vrtovima svakog Višnuovog, Raminog ili Krišninog hrama u Indiji. Ondje se naziva Tulasi ili Tulsi.
Tulsi je Višnuova pratilja i svježi se vijenci spleteni od njena lišća svakodnevno nude njegovim božanstvima. Čak se smatra da je udana za Višnua, (priča) te svake godine na datum njihova vjenčanja (Tulasi Vivaha - sredina listopada) počinje sezona vjenčanja u Indiji.
Drži se da je područje prekriveno Tulsi biljkom (i sama biljka) vrlo povoljno za meditaciju i obožavanje pa kada ste u Indiji pokušajte nabaviti njeno sjeme i zasaditi ga u svome vrtu, balkonu ili stanu.

Tulsi se u obliku božanstva, Vrinda Devi, obožava u indijskim hramovima.




Bosiljak u ayurvedi
Bosiljak je jedan od najvažnijih sastojaka ayurvedske medicine. Ayurveda ga koristi kao antioksidant, njime liječi artritis, bronhitis, astmu, srčane probleme jer snižava krvni tlak i razne infekcije mjehura i bubrega.
Također se smatra da smanjuje stres (uz promjenu životnog stila, naravno).
Bosiljak podiže imunitet tijela pa ga je dobro uzimati kod prehlade.
Kod kuhanja čaja u vrelu vodu ubacite i malo suhog ili svježeg bosiljka.
Kako bosiljak potpomaže probavu i pomaže kod probavnih smetnji, njegovo svježe ili suho lišće pomiješajte s malo suho prženog kumina, limunovog soka, papra, soli i ulja i prelijte preko povrća ili salate.
Iako se za gore navedene boljke u ayurvedi koristi Tulsi, moj mi je ayurvedski doktor preporučio i običan, 'hrvatski' bosiljak.

Bosiljak u vrtu ili teglici
Niz godina sadila sam Tulsi biljku i uz nju naučila se brinuti i o običnom bosiljku.
Ukoliko posadite 'običan' bosiljak kao začinsku biljku imajte na umu da mu treba dosta vode jer ne podnosi sušu.
Kod zalijevanja pazite da je temperatura vode za zalijevanje približno jednaka temperaturi okoline. Bosiljak se zalijeva sredinom dana, a uspješnom uzgoju pridonosi i često prskanje listova. Uz redovito zalijevanje, plijevljenje i okopavanje vaš će bosiljak predivno uspijevati.

Kako trgati lišće bosiljka
Da bi se vaš bosiljak razgranao i uspješno rastao najbolje mu je lišće rezati iznad svakog para listova.

Lako uočljivi parovi listova


Rezati ovdje



LOUKI TAMATAR TARKARI

Louki je vrsta indijske tikve. Zamijenite ju s mladim tikvicama ili tikvom (očistite sjemenke ukoliko su jako velike).
Vrijeme kuhanja će varirati u skladu s vrstom tikve koju ste izabrali.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-50 minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:



2 očišćena zelena čilija (preskočiti ukoliko ne želite)
2 cm velik komad đumbirova korijena, nasjeckan
3 žlice indijskih oraščića ili badema
1 1/2 žlice korijandera u zrnu
1 žličica kumina
1/4 žličice fenela (komorača)
1/4 šalice vode
3 žlice ghija ili maslaca
2 srednje velike rajčice, oguljene i nasjeckane
685 g tikvica ili tikve, oguljene i narezane na kockice od 2 cm
1/2 žličice kurkume
1 žličica soli
3 žlice nasjeckanog bosiljka

Postupak:

1. U blender ubacite čilije, đumbir, indijske oraščiće ili bademe, korijander, kumin, fenel (komorač) i vodu i izblendajte u gltku smjesu.

2. Zagrijte ghi ili maslac. Ulijte izblendani začinski pire i pržite ga dok ne zgusne i počne odvajati od ghija. Umiješajte rajčice i kuhajte par minuta.
3. Dodajte narezane tikvice (tikvu), kurkumu, sol i pola bosiljka. Pomiješajte i poklopite. Kuhajte na tihoj vatri. Promiješajte s vremena na vrijeme i pazite da se tikvice na zalijepe za dno posude. Ako su presuhe ulijte malo vode.

4. Kuhajte dok tikvice ne omekšaju (nemojte ih prekuhati) oko 20-40 minuta, ovisno o tipu tikve. Poslužite ih posipane s ostatkom bosiljka.


10.07.2007. u 12:45 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>