< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 28.07.2007.

Čili za sreću – razglednica iz Indije I

Namaste!



Dragi posjetitelji,
Primite puno pozdrava iz vruće Indije. Nadam se da će i nama ovaj čili (osim ovome riksha wali koji ga veže za sreću na svoje vozilo) donijeti sreću na našem proputovanju.

U idućih mjesec i nekoliko dana neću biti u mogućnosti donositi vam recepte, no nadam se da će vam nekoliko fotografija i kratkih impresija o Indiji pružiti zadovoljstvo i prenijeti duh ove zemlje.

Zašto sam ovdje?

Krenula sam u Indiju tragom znanja, tradicije i duhovnog iskustva kojeg nam ona nudi.

Nedavno sam čula za dvoje Amerikanaca koji u Indiji vode škole i obrazuju indijsku djecu kombinirajući svoje iskustvo u podučavanju sa indijskom tradicijom.
Odlučila sam ih posjetiti i prošetati se školskim hodnicima, upoznati nastavnike i ravnatelje i naučiti nešto novo.

Tako smo nakon ugodnog puta i kratkog švrljanja po Delhiju stigli u Faridabad i ayurvedsku kliniku Jiva Ayurveda te Jiva Public School.

Iako uživam u ljetnim praznicima, priznajem da mi već nedostaje učionica pa sam jedva dočekala uskočiti u koju.

Na satu engleskog jezika





Jiva Public School posebna je škola koja osim materijalne strane obrazovanja naglašava i razvoj emocionalne inteligencije, moralnih vrijednosti i duhovni razvoj.
Zanimljivo je da se svakog dana prije početka nastave recitiraju tradicionalne mantre, a učitelji i direktor škole održavaju jutarnji sastanak koji im služi kao nadahnuće za predstojeći dan.


Nakon što su dosta proboravili u učionicama i uvidjeli nedostatke obrazovnog sustava, rektor i ravnatelj škole, u suradnji s bivšim indijskim predsjednikom, odlučili su napisati udžbenike koji će se baviti aktualnim indijskim problemima i na taj način obrazovati indijsku djecu za bolje sutra.
Na znanje i sustav prenosenja znanja gledaju drugacije nego mi na zapadu. Mi cjelinu rastavljamo na sve sitnije dijelove pokusavajuci pronici u njen smisao dok oni to ne rade (Indijci cijeli svijet i sve pojave u njemu gledaju kao cjelinu) pa stoga u toj skoli cak ne postoji niti zvono koje bi taj radni dan ucenika dijelilo na satove.

I malo o hrani...
Kada uđem u lokalnu prodavaonicu i vidim sve vrste dala, začina, masala, papadama...nadohvat ruke i vrrrrrlo jeftine te razne vrste povrća zaista mi je žao što ne kuham. No malo odmora nikome ne škodi.

Dvojca ucenika iz skole kuhaju vrlo ukusnu hranu koju sam s radoscu iscekivala...



Toliko za sada. Kako idem po selima internet postaje sve sporiji i sporiji pa mi treba dosta vremena da uploadam slike. Nadam se da cu vam uskoro uspjeti uploadati sve sto sam vam pripremila.
Slike brda indijskih slatkisa i preukusnih thalija.

Danas posjecujem razne hramove u gradicu Vrindavani i istrazujem koju hranu tamosnji svecenici nude indijskim bozanstvima (poznato je da Indijci svakodnevno posvećuju svoju hranu nudeći je svom božanstvu na malenim kućnim oltarima, a iso cine i svecenici u gradskim hramovima).

Sada žurim na ručak – capati Rs 3 (45lipa) i dal Rs 10 (1 i nešto kuna). To je život!


Do čitanja!

28.07.2007. u 12:13 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>