< | srpanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Nije me bilo neko vrijeme – hvala svima na strpljenju.
Mogli ste primijetiti da nisam baš neka od slatkiša. Ali, kada ih jedem onda volim da su kraljevski.
Danas vam donosim, po mome mišljenju, jedan takav.
U Bengalu je nazivaju mohan bhog, zadivljujuće jelo i moja je omiljena vrsta halave.
Topli začini poput šafrana, fenela, papra i lovorovog lista zasigurno će vas ugrijati u ove kišovite dane (pogotovo ako ste posljednjih par dana pokisli kao miš... i kao ja).
SUJI BESAN HALVA
Vrijeme pripreme: 30ak minuta
Količina: 6-8 osoba
Sastojci:
2 1/4 šalice mlijeka (ili 1 šalica mlijeka i 1 1/4 vode)
1 šalica šećera
1/4 žličice šafrana
1/4 šalice grožđica
1/2 šalice maslaca ili ghija
1 lovorov list
1/2 žličice fenela (komorača)
1/2 šalice prosijanog besana (slanutkovog brašna)
3/4 šalice griza
1/2 šalice nasjeckanih ili raspolovljenih badema
1/8 svježe mljevenog papra
1/4 svježe mljevenog muškatnog oraščića
Postupak:
1. U posudi pomiješajte mlijeko i šećer. Neprestano miješajte i pustite da zavre. Potpuno smanjite vatru, ubacite šafran i grožđice te poklopite.
2. Zagrijte maslac ili ghi. Ubacite lovorov list i fenel i pržite par sekundi. Umiješajte besan, griz i bademe. Pržite ih na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje 10-12 minuta.
Smjesa je gotova kada i griz i besan potamne par nijansi. Ne smiju posmeđiti.
3. Maknite posudu s vatre. Oprezno, uz neprestano miješanje, polako ulijte začinjeno mlijeko. Stavite posudu na umjerenu vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok smjesa ne upije svu tekućinu, a zrna griza se ne skuhaju (5-8) minuta.
4. Halavu možete poslužiti u zdjelicama ili ju razliti po namašćenoj posudi, izravnati i izrezati.
Poslužite ju posipanu s malo papra i muškata.
U slast!