< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 07.07.2007.

Suji besan halva



Nije me bilo neko vrijeme – hvala svima na strpljenju.

Mogli ste primijetiti da nisam baš neka od slatkiša. Ali, kada ih jedem onda volim da su kraljevski.
Danas vam donosim, po mome mišljenju, jedan takav.
U Bengalu je nazivaju mohan bhog, zadivljujuće jelo i moja je omiljena vrsta halave.
Topli začini poput šafrana, fenela, papra i lovorovog lista zasigurno će vas ugrijati u ove kišovite dane (pogotovo ako ste posljednjih par dana pokisli kao miš... i kao ja).



SUJI BESAN HALVA

Vrijeme pripreme: 30ak minuta
Količina: 6-8 osoba


Sastojci:

2 1/4 šalice mlijeka (ili 1 šalica mlijeka i 1 1/4 vode)
1 šalica šećera
1/4 žličice šafrana
1/4 šalice grožđica
1/2 šalice maslaca ili ghija
1 lovorov list
1/2 žličice fenela (komorača)
1/2 šalice prosijanog besana (slanutkovog brašna)
3/4 šalice griza
1/2 šalice nasjeckanih ili raspolovljenih badema
1/8 svježe mljevenog papra
1/4 svježe mljevenog muškatnog oraščića


Postupak:

1. U posudi pomiješajte mlijeko i šećer. Neprestano miješajte i pustite da zavre. Potpuno smanjite vatru, ubacite šafran i grožđice te poklopite.

2. Zagrijte maslac ili ghi. Ubacite lovorov list i fenel i pržite par sekundi. Umiješajte besan, griz i bademe. Pržite ih na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje 10-12 minuta.
Smjesa je gotova kada i griz i besan potamne par nijansi. Ne smiju posmeđiti.

3. Maknite posudu s vatre. Oprezno, uz neprestano miješanje, polako ulijte začinjeno mlijeko. Stavite posudu na umjerenu vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok smjesa ne upije svu tekućinu, a zrna griza se ne skuhaju (5-8) minuta.

4. Halavu možete poslužiti u zdjelicama ili ju razliti po namašćenoj posudi, izravnati i izrezati.



Poslužite ju posipanu s malo papra i muškata.



U slast!


07.07.2007. u 02:19 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>